Nikada se nije ženi

Ljubavne afere Jovana Dučića: Šantiću preoteo verenicu, nikada nije priznao vanbračno dete!

Priča se da je imao mnogo avantura, ljubavnica i buran ljubavni život, ali da nijedna žena nije uspela da ukroti njegovo srce
Lifestyle
17:24h Autor:
Foto: Wikipedia

Kada neko spomene Jovana Dučića odmah se pomisli na izvrsnu ljubavnu poeziju, na čoveka koji je mnogo pisao o ženama i ljubavi. U njegovim delima ne možemo da odgonetnemo da li je on pisao o ženi kao biću koje voli ili prezire, ali to vešto krije.

 

Jedno je sigurno, nijedna žena ne može ostati imuna na Dučićeve reči. Znači li to da je on ženu i žensku dušu odlično poznavao? Možda se baš zato i nije ženio? Ili je neka posebna žena ostavila trag na njegovom srcu koji druge nisu mogle da izbrišu? Dučićev ljubavni život je bio uzbudljiv.

 

Ništa ne biva pre nego što treba da bude: Sve grešne ljubavi Ive Andrića!

 

Ljubav sa pesnikinjom Magdalenom Živanović

 

Nakon završene učiteljske škole Dučić se zaposlio u Bijeljini. Odmah se uključio u društveni život i ubrzo osnovao i amatersku dramsku grupu. U to vreme centralni događaj je bila Svetosavska akademija, gdje će Dučić i upoznati svoju prvu ljubav. Zagledao se u Magdalenu Magu Živanović, ćerku bijeljinskog trgovca. Bila je izuzetno lepa i volela je da privlači pažnju. Između Magdalene i Jovana rodila se ljubav.

 

Nažalost, kako to obično biva sa velikim ljubavima, i njihova je bila osuđena na propast. Dobili su epitet bijeljinskih Romea i Julije. Krajem 1893. oni su se verili. Verovatno pod njegovim uticajem, Magdalena je počela da piše poeziju i tako postala prva bijeljinska pesnikinja. Za njihovu ljubav se ubrzo saznalo. Živeli su u vremenu kad se klasne razlike nisu opraštale. Njen otac nije dozvolio da se ona uda za Dučića.

 

Ubrzo, Jovan napušta Bijeljinu i prelazi u Mostar. Dopisivao se sa Magdalenom još neko vreme. "Kad sam otišao iz Bijeljine i poljubio se sa tobom, a ja sam se zarekao Bogom i životom da moja usta neće poljubiti nikog više dok tebe ne poljube kao svoju", pisao je pesnik.

 

 

Nazivao ju je "jedinom na svijetu, rajem u grudima i srećom svedržećom". O toj ljubavi su govorili: "Čekala ga je cijeli vijek i nije ga dočekala. A bilo je mnogo ljubavi – na obje strane – a bili su mladi i lijepi." Dučić je bio inspiracija mladoj pesnikinji, ali i ona njemu. Na njenom grobu stoji natpis: "Ovdje počiva Magdalena Magi Nikolić-Živanović, prvo nadahnuće pjesnika Jovana Dučića i sama pjesnik." Taj kamen i sačuvana pisma su jedini svedoci ljubavi rođene o Savindanu 1894. godine.

 

Pitali Nikolu Teslu zašto se nikada nije ženio: Naučnik dao genijalan odgovor!

 

Ljubavna avantura sa gospođicom Fogel

 

Dučićev ljubavni život uključuje i ljubavnu avanturu u Bernu sa mladom Švajcarkinjom, gospođicom Fogel, koja se porodila 1925. godine. Njena majka, gospođa Fogel se pismom obratila ministarstvu, navodeći da je sa poverenjem primala u kuću Dučića koji je tada već prešao pedesetu, da je Dučić zaveo njenu devetnaestogodišnju ćerku Antonaetu i da on mora da prizna dete i obezbedi mu izdržavanje.

 

Priča se da je gospođica Fogel bila inspiracija za neke njegove stihove:

 

"Gledam tvoje krupne oči zaljubljene

 

Gde sja vatra – ko zna – grešna ili sveta

 

Svejedno ljubiš li drugog ili mene

 

Ti ljubiš nevino kao cvet što cveta."

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Dučić nikada nije priznao dete sa gospođicom Fogel. Kasnije su dati dokazi da je to dete zaista bilo njegovo, ali Žan Aleksandr je o svom poreklu i ocu ćutao sve do smrti.

 

Jovan Dučić kao pravi zavodnik

 

Malo je poznato i da je Dučić preoteo verenicu svom prijatelju Aleksi Šantiću, iz hira ili kratkotrajne zaljubljenosti to niko nije znao. Nakon odlaska u diplomatiju prekinuo je svaki kontakt sa tom devojkom, izgubio je i nju i prijatelja.

 

Ovaj stasiti i lepi Hercegovac smatran je za velikog zavodnika. Priča se da je imao mnogo avantura, ljubavnica i buran ljubavni život, ali da nijedna žena nije uspela da ukroti njegovo srce. Dučić se nikad nije ženio.

 

Kako je Crnjanski osvojio najlepšu Beograđanku: Oženio je pa je posle varao s kim je stizao! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs