Da li ste znali?

Zbog čega nam je muka kada putujemo? Ovo je razlog!

Putovanje u nama izaziva mučninu jer moderni prevoz zavarava mozak da smo otrovani, tvrde neuronaučnici
Lifestyle
20:30h Autor:
Foto: Thinkstock

Boravak u automobilu, vozu, na brodu ili u avionu šalje kontradiktorne signale mozgu koje izazivaju reakciju nalik onoj kakva se javlja kad je čovek otrovan. Dr Din Burnet sa Univerziteta Kardif rekao je da se osećaj mučnine javlja jer mozak misli da telo treba da izbaci toksine kroz povraćanje.

 

Zapravo se radi o tome da mišići mozgu šalju jednu informaciju (prema kojoj se telo ne kreće), a uši drugu (one osećaju pokret u prevoznom sredstvu). Dr Burnet je rekao da telo još nije dovoljno evoluiralo da bi se nosilo s osećajem vožnje, prilikom čega se telo pomera bez da samo proizvodi pokrete.

 

"Kad smo u vozilu kao što je auto, voz ili posebno brod, zapravo se fizički ne pomerate. Mišići govore da su u stanju mirovanja. Sedite li u brodu, posmatrate statično okruženje, pa ni oči ne dobijaju informaciju da se krećete. Međutim, tečnost u uhu poštuje zakone fizike, a ona se na neki način pomera na sve strane jer se zapravo i vi pomerate. Tako mozak prima kontradiktorne poruke. Od mišića i očiju dobija poruke da su u stanju mirovanja, a senzori za ravnotežu šalju suprotne informacije. Kad to stavimo u kontekst evolucije, jedina stvar koja može uzrokovati takvo osećajno neslaganje je neurotoksin ili otrov. Zato mozak misli da je otrovan, a prva stvar koju će u tom slučaju pokušati da uradi jeste da se reši otrova - povraćanjem", naveo je on.

 

Objasnio je da čitanje u automobilu još pogoršava taj osećaj mučnine jer su oči fokusirane na vrlo malen, statičan prostor i ni na koji način ne šalju mozgu poruku o kretanju.

 

Osećaj mučnine po toj se logici može umanjiti gledanjem kroz prozor, jer time ipak pokazujemo mozgu da se krećemo.

 

Pričajući o svojoj novoj knjizi "Mozak idiot: šta vaša glava zapravo radi", Burnet je za Daily Mail rekao da se s vremenom i godinama mozak prilagodi i uspešnije prepoznaje suptilne signale, dok su deca podložnija putnim mučninama jer im se mozak još uvek razvija.

 

Još uvek nemaju odgovor na pitanje zašto neki ljudi pate od mučnina tokom putovanja, a neki ne, ali postoji još neodgovorenih pitanja vezanih za uticaj modernog života na mozak. Na primer, džet-leg je takođe reakcija mozga na dezorijentaciju koja se javlja prelaskom u drugu vremensku zonu i promenu dana/noći.

 

Bolovi se javljaju zbog negativnih emocija: Svaka donosi bolest jednom organu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...