Magijsko verovanje

Ivanjdanski ritual za žene: Ako želite bebu, danas uradite ovo!

Veoma je važno da na ovaj dan ispletete venac od jovanove trave i uradite ovo
Lifestyle
06:16h Autor:
Ivanjdanski ritual za žene: Ako želite bebu, danas uradite ovo!
Foto: Thinkstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas praznuju Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Preteče i Krstitelja Gospodnjeg.

Ivanjdan je jedan od najvećih crkvenih praznika i u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom. Narod na poseban način obeležava ovaj praznik, a brojna verovanja i običaji su vezani za njega.

U skoro svakom selu u Timočkoj krajini na Ivanjdan se organizuju posebna okupljanja za devojke, gde ih starije žene podučavaju magijskim trikovima “zlu ne trebalo”.

Evo svedočenja jedne vlaške vračare:

“Na Ivanjdan se pre izlaska sunca odlazi u berbu poljskog cveća od kojeg se plete venac i prevlači preko nagog tela, a kroz njega se, kad god je to moguće, gleda u voljenu osobu”, tvrdi Radmila Novaković, poznata vlaška vračara iz okoline Donjeg Milanovca, dodajući da treba pripaziti i na hranu.

"U prvi i poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik suđenika."

Svaka žena mora da ispuni zavet: Za života da poseti ovaj izvor!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od sveže divlje metvice ubrane na Ivanjdan vlaška mladež pravi venčić kroz koji se u dane mladog meseca tri puta krišom pogleda željena osoba.

Kažu da se srca nakon toga obavezno spajaju. Odmah iza toga polazi se u berbu cveća i to onog najlepšeg od kojeg se pletu venčići i kače na vrata da bi se ukućani zaštitili od zlih čini. Ovaj venčić može da posluži i kao moćno sredstvo u magijskim ritualima.

Kako da nerotkinje rode dete

U istočnoj Srbiji bilje se bere uglavnom na praznike jer ljudi veruju da tada imaju podršku nebesa. Primarijus dr Petar Paunković, koji decenijama istražuje narodnu medicinu u Srbiji, pri Srpskom lekarskom društvu, zabeležio je i verovanje da se kroz vence od upletene jovanove trave, na Ivanjdan, provlače i žene koje nemaju decu.

Potom se kupaju u reci da voda odnese urok, zli usud ili bolest. Ukoliko je žena imala nekoliko uzastopnih pobačaja, na dan Svetog Jovana posećuje osobe koje nose ime Stana ili Stanka. Ako ih ima više, obilaze svaku kuću, uzimaju strukove trave iz venčića i prave svoj venac. Sa njim na glavi kupaju se u reci i veruju da će im sledeća trudnoća uspeti.

Kojim god povodom da su pravljeni, venčići od jovanove trave (Melilotus officinalis) sutradan se kače iznad ili sa desne strane kućnih vrata. Veruje se da će štititi dom od nesreće tokom cele naredne godine.

(Odlomci iz knjige “Magijski kalendar za crvena slova” Jasne Jojić)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs