Neverovatno

5 tajni iz života najpoznatijeg proroka: Neverovatne činjenice o Nostradamusu!

Njegovi astrološki tekstovi dobili su pažnju francuske kraljice Katarine de Mediči, koja ga je pozvala u Pariz da sastavi horoskope za njenu decu
Lifestyle
02:04h Autor:
5 tajni iz života najpoznatijeg proroka: Neverovatne činjenice o Nostradamusu!
Foto: Profimedia

Jedna od najintrigantnijih istorijskih ličnosti koja se i danas spominje u različitim krugovima i razgovorima, svakako je Mišel de Nostredam, poznatiji kao Nostradamus.

Rođen je u decembru 1503. godine u francuskom gradu Sent Remiju, a smatra se jednim od najpoznatijih proroka svih vremena.

U njegovom najpoznatijem delu "Proročanstva" opisana su predviđanja događaja za nekoliko vekova. Portal History.com objavio je pet manje poznatih činjenica o ovom velikom proroku, koje će vas sigurno iznenaditi!

1. Nostradamus je bio izbačen iz medicinske škole. Na Univerzitet Avignon upisao se sa 15 godina, 1519. godine, ali je morao da ga napusti godinu dana kasnije, jer je gradom harala kuga.

Proročanstvo monaha iz 17. veka: Ljudi će biti bez razuma i poštovanja!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Godine 1529. upisao se na Univerzitet Montpellier, ali je ubrzo izbačen nakon što se otkrilo da je radio kao apotekar. Naime, tada se za to zanimanje verovalo da ometa lekarsku praksu. Nije tačno poznato da li se vratio na fakultet ili su navodi o vraćanju samo glasine. Dokument o izbacivanju potpisao je Đulijome Rondelet i još uvek se nalazi u univerzitetskoj biblioteci.

2. Osim proročansatva, Nostradamus je objavio i kuvar. Jedna od njegovih najranijih knjiga nazvana je "Rasprava o kozmetici i čuvanju", koja osim uputstava kako napraviti boju za kosu, sadrži i nekoliko recepata za slatke deserte.

3. Njegova predviđanja nastala su na temelju događaja iz prošlosti. Veruje se da Nostradamus nije imao natprirodne moći kako bi video budućnost, već sposobnost predviđanja prošlih događaja u budućnosti. Prema lingvisti Piteru Lemesurijeru, Nostradamus nije bio astrolog niti vidovnjak, samo je verovao da se istorija ponavlja. Koristeći tehniku vraćanja u biblijska vremena, Nostradamus je namerno nasumice selektovao delove starih izvora, a potom koristio astrološke kalkulacije da projektuje događaje u budućnosti.

Misteriozna smrt isceliteljke: Umrla je od bolesti koju je najčešće lečila!

4. Njegovi savremenici kritikovali su njegove astrološke veštine. I pre nego što je objavljeno njegovo najpoznatije delo "Proročanstva", Nostradamus je bio poznat. Objavljivao je tekstove o predviđanju vremena koji su bili korisni poljoprivrednicima. Osim vremenskih prognoza, njegovi astrološki tekstovi dobili su pažnju francuske kraljice Katarine de Mediči, koja ga je pozvala u Pariz da sastavi horoskope za njenu decu. Profesionalni astrolozi kritikovali su njegovu metodu i neprilagođavanje predviđanja datumima i mestima rođenja svojih klijenata.

5. Nostradamusova proročanstva korišćena su u propagandne svrhe za vreme Drugog svetskog rata. Tadašnji nemački ministar propagande Džozef Gobels dao je da se napravi i distribuira brošura u kojoj se nalazilo Nostradamusovo predviđanje velike ekonomske krize 1939. u Engleskoj, kako bi na stranu Nemačke pridobio neutralne zemlje. Saveznici su potom po Nemačkoj bacali letke u kojima je pisalo kako je Nostradamus predvideo poraz Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Jedan znak će se obogatiti, jedan potpuno propasti: Srećne zvezde i prokletstva 2016. godine!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs