Stručnjaci otkrivaju

Veština broj 1: Za zdravlje uma i osećaj blagostanja!

Prema istraživanjima, pletenje utiče na mozak kao vid meditacije, utiče na lakše učenje, osećaj relaksacije i osećaju mirnoće
Lifestyle 21.03.2016. - 14:20h
Foto: Profimedia

Provlačenje niti i proces pletenja, odnosno jedan ritmički proces ovog tipa, značajno smiruje i pomaže ljudima da se opuste, skoro kao kada je u pitanju neki vid meditacije.

 

Istraživanja pokazuju da pletenje i drugi oblici za obradu materijala, kao što su šivenje, tkanje i heklanje imaju dosta toga zajedničkog sa meditacijom – sve ukazuje da imaju pozitivan uticaj na zdravlje uma i osećaj blagostanja.

 

Onlajn istraživanje vršeno na preko 3500 osoba koje se bave pletenjem je ukazalo da se polovina oseća vrlo srećno otkako upražnjava ovu aktivnost, a da mnogi to rade samo kako bi se opustili, oslobodili stresa i bili kreativni.

 

Studija je pokazala značajan odnos između učestalosti pletenja i ispitanika i njihove percepcije raspoloženja i osećanja. Aktivne pletilje (oni koji pletu više od 3 puta nedeljno) su smireniji, srećniji, manje tužni, manje zabrinuti i imaju više samopouzdanja.

 

U studiji se  zaključuje: "Pletenje ima značajne psihološke i socijalne beneficije, koje mogu doprineti dobrobiti i kvalitetu života".

 

Još interesantniji podatak iz istraživanja se odnosi na to da su oni koji su pleli u grupi zapravo srećniji od onih koji su to činili sami.

 

Prednosti pletenja:

 

- Mentalni izazov i rešavanje problema

 

- Socijalna veza

 

- Svesnost

 

- Razvoj koordinacije oko-ruka, spretnost i motorika

 

Treba vam samo viljuška i traka: Dobićete najlepši ukras za poklon! (FOTO)

 

- Učenje i podučavanje

 

- Fokusiranje pažnje i misli na zadatak

 

- Podsticanje kreativnosti

 

- Daje osećaj ponosa i dostignuća

 

- Strpljenje i istrajnost

 

- Olakšava formiranje memorije

 

Dakle, prema istraživanjima, pletenje utiče na mozak kao vid meditacije, utiče na lakše učenje, osećaj relaksacije i osećaju mirnoće.

 

Pazite šta stavljate ispod stepeništa: Jedan predmet priziva novčani gubitak za celu porodicu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...