Od ponedeljka

Pripremite se za Časni post: Ovo su pravila koja se moraju poštovati narednih 40 dana!

Ako ste u nedoumici oko toga šta smete, a šta ne smete da jedete, donosimo vam pravila vezana za Uskršnji post
Lifestyle 12.03.2016. - 22:10h Autor: Stil / atlantaserbs.com
Foto: Shutterstock

U ponedeljak počinje Uskršnji post. Ovaj post se još zove Sveta četrdesetnica ili Časni post. Uz ovaj post Crkva vezuje i post Strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Gospoda našeg Isusa Hrista.

 

U toku ovoga posta ne jedemo meso, sir jaja, ribu ni ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava ulje i vino.

 

Razrešenje na ulje i vino biva još i na Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Ribu pak jedemo samo na Blagovesti i na Cveti.

 

Prve nedelje Časnog posta ponedeljak i utorak bez ičega. Ko ne može jede hleb i tečnost ( čaj ili kompot) i to posle večernje službe (sve ovo po razrešenju tj. blagoslovu - dozvoli duhovnika odnosno sveštenika).

 

Kada postite, ne zaboravite da se molite: Obratite se Bogu ovim rečima i on će vas čuti!

 

Veliki Četvrtak: Jede se jedanput i to posle svršetka Svete Liturgije koja počinje u 14h časova.

 

Veliki Petak: Ne okuša se ništa (po blagoslovu razrešenje na hleb i čaj).

 

Velika Subota: Po završenoj Liturgiji jede se hleb i voda.

 

Ukoliko ne možete da ispoštujete pravila posta, dobro bi bilo da odete do vaše crkve i posavetujete se sa duhovnikom koji će vas posavetovati kako da postite.

 

Ne zaboravite da post ne čini smo hrana, već dela i način na koji se odnosite prema bližnjima. Neka vam dobra dela budu prirodan gest, a praštanje način života.

 

Otac Tadej je savetovao da tokom posta obavezno ponavljate reči ove molitve:

 

„Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me“.

 

Kako doći do čudotvorne loze sa Hilandara: Daruje decu onima koji iskreno mole!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...