Svaka čast

Mlada Srpkinja pokorila svet: Katarina (17) najbolja u poznavanju kineskog jezika! (FOTO)

Katarina Stojanović je osvojila je prvo mesto na Svetskom takmičenju iz poznavanja kineskog jezika i kulture za srednjoškolce
Lifestyle
12:20h
Mlada Srpkinja pokorila svet: Katarina (17) najbolja u poznavanju kineskog jezika! (FOTO)
Foto: Profimedia

Zahvaljujući svom trudu i entuzijazmu, učenica Filološke gimnazije Katarina Stojanović (17) osvojila je prvo mesto na Svetskom takmičenju iz poznavanja kineskog jezika i kulture za srednjoškolce. U oštroj konkurenciji 158 najboljih učenika iz 79 zemalja iz celog sveta, ona je bila prva!

Katarina kineski smatra svojim drugim maternjim jezikom, a sami Kinezi joj priznaju da ga govori bolje od nekih Kineza iz provincijskih delova Kine.

"Mama mi je diplomirani sinolog i ona me je odvela u Kinu, gde sam živela čak 10 godina. Iz tog razloga sam očekivala ovakav uspeh, koliko god to zvučalo neskromno sa moje strane. Znam kineski kao Kinezi, mnogi su mi rekli da kad progovorim, a kad mi ne vide lice, misle da sam iz Pekinga. Prihvatila sam njihov jezik i kulturu kao svoju, tako da nije čudno to što sam pobedila. Ne mogu da kažem da bolje znam kineski od Kineza, ali istina je da pravilnije govorim od nekih iz provincije jer oni imaju dijalekte. S obzirom na to da mi je kineski bolji nego srpski, može se reći da mi je kao maternji, ali koliko god volela Kinu i Kineze, otadžbina je otadžbina", kaže ova učenica.

Mudra kneginja Persida Karađorđević: Srpkinja kojoj su se i Turci divili! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Test se sastojao od pitanja iz kineskog jezika, kulture, istorije i geografije Kine. Osim toga, takmičari su imali i usmeni deo, gde su osim govora na zadatu temu, koji je svaki takmičar prezentovao ponaosob, izvlačili teme koje su predstavljali u paru. Katarina i njena koleginica Kristina Kostadinović su u timskom delu osvojile treće mesto.

"Nije bilo teško spremati se za takmičenje, ali jeste potrebno mnogo truda, jer se takmiče i učenici iz drugih država koji su živeli u Kini kao i ja", završava Katarina. Selena Pjević, njena profesorka kineskog, kaže da je ona Srbiji i Filološkoj gimnaziji osvetlala obraz i dodaje da su pripreme trajale od proleća.

Srpkinja zvana Hrabrost: Nadežda Petrović, zaštitnica žena, ranjenih i bolesnih! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs