Jedan u milion

Smatrali ga ludim: 22 godine kopao put kroz planinu da bi svima pomogao! (VIDEO)

Govorili su mu da će da umre od toliko teškog fizičkog posla. Ali Mandži im je odgovarao da on nikada neće umreti i da će da pomogne mnogima, što se i obistinilo
Lifestyle
20:20h Autor:
Smatrali ga ludim: 22 godine kopao put kroz planinu da bi svima pomogao! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Milaap

Šah Džahan je zahvaljujući svom bogatstvu izgradio Tadž Mahal u spomen na svoju omiljenu ženu Ardžumand Bano Begum, a Dašrat Mandži je, kako bi pomogao svojoj povređenoj supruzi, prepolovio planinu i, koristeći samo čekić i dleto, napravio put koji sada svi koriste!

Nagrada za dobrotu: Beskućnik smestio psa u azil zbog zime, a onda im se osmehnula sreća! (FOTO)

http://www.youtube.com/watch?v=xAVUDKw4AIk
Jednog dana, kada je Dašrat sekao drva, njegova supruga je pošla da mu odnese hranu. Međutim, okliznula se, pala, povredila nogu i činija sa hranom se slomila. Dašrat se zabrinuo zbog njene povrede. Jednostavna filozofija kojom se ovaj starac rukovodio bila je da svako treba da se rodi, da jede, zarađuje novac i umre. Ali zašto on ne bi uradio samo jednu stvar - napravio put kroz ovu planinu, kojeg bi koristilo celo društvo? Supruga ga je podržala u tome. Da bi kupio alat, za čekić i dleto je morao da proda tri koze. Vest o tome se proširila i svi su mislili da je ovaj Indus poludeo.

Mladić svakog dana učini po jedno dobro delo: Zamislite da vam neko plati ručak bez razloga! (FOTO)

"Ljudi su mu govorili da neće biti u stanju da to uradi, da se ne zanosi time jer je siromašan čovek koji samo treba da zarađuje za hleb. Pitali su se zašto se uopšte upustio u to", kaže Dahu Mandži, Dašratov bratanac.

Ali to ga nije pokolebalo, nego je nastavio da "seče" planinu. Kako bi prehranio porodicu, Mandži je išao u nadnicu. Od 4 do 8 ujutro je čekićem lomio planinu, zatim je do 13 časova orao zemlju, a nakon toga, do uveče je nastavljao da pravi put.

Govorili su mu da će da umre od toliko teškog fizičkog posla. Ali Mandži im je odgovarao da on nikada neće umreti i da će da pomogne mnogima - prvo svojim roditeljima, pa selu, a na kraju celom regionu. Kroz ovo njegovo delo, Mandži zaista i dalje živi.

Bez ičije finansijske ili bilo kakve druge pomoći, trebalo mu je 22 godine da napravi prolaz u planini koji je visok preko 7,5 metara, širok preko 9 metara i dugačak 110 metara. Nažalost, tek nakon njegove smrti, počeli su da cene njega i ono što je učinio. Postao je inspiracija svima.

Nećete verovati: Čovek pocepao beskućniku natpis za pomoć iz odličnog razloga!

Zahvaljujući ovom isklesanom putu u Gelur brdima, omogućio je ljudima da idu kod doktora, u škole i na posao. Međutim, 55 godina od njegove smrti, društvo u ovom kraju Indije je i dalje u teškom ekonomskom položaju.

Ramčarit Prasad, Mandžijev prijatelj, borac za prava i socijalni radnik, osnovao je Fond Dašrat Mandži, koji omogućava edukaciju mladima iz tog regiona. Ovoga puta, umesto dleta i čekića, niže kaste koriste moć olovke i tehnologije. Iako Mandžija odavno nema, za njim je ostala presečena planina.

"Treba da se školujete i da stičete veštine, naročito devojke. Ako devojka želi da živi dobrim životom, mora da se edukuje. U suprotnom će je udati i iskorišćavaće je", rekao je Prasad učenicima škole koju je osnovao u Mandžijevu čast.

Ćerka napisala pismo preminulom ocu: Dobila odgovor kome se nije nadala! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs