Važno je

Top 9 otkrića koja su ženama promenila život iz korena: Papa test nije jedini!

Dr Papanikolau je test za rano otrivanje raka grlića materice smislio 1941, a od tada je stopa smrtnosti od ove bolesti, zahvaljujući njemu, opala za 75 odsto
Lifestyle
19:30h Autor:
Top 9 otkrića koja su ženama promenila život iz korena: Papa test nije jedini!
Foto: Shutterstock

Od tampona do epidurala, otkrića i događaji koji su promenili živote žena širom sveta. A sad, evo liste najbitnijih trenutaka koji su popravili kvalitet života žena širom sveta, iako o njima gotovo i ne razmišljamo i često ih uzimamo zdravo za gotovo. Neki od njih postoje već decenijama, a neke promene u pogledu na svet desile su se u relativno bliskoj prošlosti:

TamponEgipćanke su u te svrhe koristile omekšani papirus (što je naprednije od grčke verzije – drvenog štapića obmotanog tkaninom). Moderan tampon izmislio je Earl Haas 1929. Jednom godišnje – bele pantalone njemu u čast!

Pismo jedne domaćice: Najvažniji savet za čišćenje kuće koji svaka žena treba da čuje!

Papa testDr Papanikolau je test za rano otrivanje raka grlića materice smislio 1941, a od tada je stopa smrtnosti od ove bolesti, zahvaljujući njemu, opala za 75 odsto. Ne propuštajte godišnji pregled kod ginekologa. Važno je.

EpiduralNakon što je njegova žena umalo umrla od komplikacija na porođaju izazvanih anestezijom, dr Džon Bonika izmislio je epidural 1940. i primenio ga na njenom porođaju sa drugim detetom. Pa šta je to, ako nije ljubav?

Pilule za kontracepciju

Pilula je odobrena kao sigurna metoda kontrole rađanja 9. maja 1960. Danas je, s razlogom, među najpopularnijim kontraceptivnim sredstvima. Razgovarajte sa lekarom, možda je to i za vas dobro rešenje.

Kako da se udate u 2015. godini: Muškarci žele tačno određen tip dame!

Podvezivanje jajovoda Do 1969. žena je mogla to da zatraži ako su njene godine pomnožene s brojem dece iznosile najmanje 120. Od toga se odustalo 1970, pa je ta intervencija jedna od opcija za one koje su sigurne da ne žele više dece.

Sportski grudnjak

Lisa Lindal, studentkinja, 1977. je uz pomoć dve koleginice dizajnirala prvi sportski brushalter, tako što je bretele brushaltera prišila jednu za drugu na leđima. Žice su efikasno proterane sa vežbališta.

Trudna Demi Mur je pozirala nagaDanas niko ne očekuje da trudnice kriju stomak. Nadamo se. Ali, 1991, Demi Mur podigla je veliku prašinu naslovnicom Veniti fera. “Nisam htela da biram da li ću biti seksi ili ću biti mama”, rekla je.

Žene su uključene u klinička ispitivanja lekova

Sve do 1993, u tome su učestvovali isključivo beli muškarci. Otkako su u njih uključene žene i manjine, otkrivene su, na primer, razlike u simptomima infarkta kod mušakraca i žena.

Ako je izgubio poštovanje, izgubio je i želju za vama: Dame, ne pravite ovu grešku!

GardasilPrva vakcina protiv raka grlića materice, i prva vakcina protiv bilo kog tipa raka uopšte, odobrena je u Americi 2006. Vakcina štiti od određenih tipova HPV virusa, koji izazivaju 70 odsto slučajeva raka grlića materice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs