Dostojanstveno starenje

7 saveta kako lakše prebroditi krizu srednjih godina: Ne ulećite u afere!

Ne iskaljujte svoje frustracije na deci, a imajte u vidu i da vas tehnološke novotarije neće učiniti mlađim
Lifestyle
00:26h Autor:
7 saveta kako lakše prebroditi krizu srednjih godina: Ne ulećite u afere!
Foto: Shutterstock

Iako je životni vek sve duži, ljudi sve ranije zapadaju u krize srednjih godina. To prati nemir, stres, usamljenost, osećaj beskorisnosti, želja za novim proživljavanjem mladosti i slično.

Ali, srećom, postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da prebrodite ovaj period.

Šta je zapravo kriza srednjih godina, saznajte OVDE - Kada se javlja i kako utiče na psihu!

1. Ne plašite se svih bolesti

Ne trčite kod doktora i za najmanji kašalj. Ne dozvolite da se pretvorite u džangrizavog hipohondra. Pazite na svoje zdravlje, ali tražite više izvora pozitivne energije.

2. Ne ulećite u afere

Da, to vam najčešće u ovim krizama pada na pamet. Ali, to vam ne treba. Možda vaš partner više ne izgleda onako zanosno kao pre, ali zato ne treba da idete u naručje drugih ljudi.

OVDE pročitajte 5 iskrenih priča žena koje su varale svoje muževe - Posao mu je bio važniji, nije imao vremena za mene!

3. Trčanje za uspehom i unapređenjem nije uvek najbolji izbor

Ne bi trebalo da neprestano pokušavate da ostvarite neke svoje nove ili stare ambicije. Neki to, na žalost, pokušavaju preko svoje dece. Imajte u vidu da stremljenje ka nerealnim ciljevima samo stvara novi stres.

4. Ne iskaljujte svoje frustracije na deci

Ne forsirajte ih da budu nešto što ste vi sanjali da ćete biti. Ukoliko vaša deca nemaju posebne talente, pa, šta? Nisu jedina – to su vaša deca. Pustite ih, ko zna šta će postići. Usmeravajte ih, pomažite, ali ne forsirajte.

A kako Hajdi Klum leči krizu srednjih godina, pročitajte OVDE - Proživljava drugu mladost!

5. Razne nove tehnološke sprave vas neće učiniti mlađim

Farbanje sede kose, kupovina skupocenih sportskih automobila (za one koji imaju novca za to), ali i “mega telefoni” (iako vam je većina njihovih opcija nepoznata), razne stvari koje su svojstvene omladini... Ne treba vam to. Jedan dobar bicikl i oprema za džogiranje je sve što vam je potrebno.

6. Ovo je period sličan tinejdžerskoj krizi

Morate ponovo da povlačite neka životna pitanja. Razgovarajte sami sa sobom o svojim uspesima, padovima, pronađite odgovore. Porazgovarajte sa bratom, sestrom ili nekom osobom od poverenja.

Kojih 10 stvari roditelji treba da nauče tinejdžere, saznajte OVDE - Kako reći ne!

7. Ne zapostavljajte porodicu

Oni su tu da vas podrže. Razgovarajte sa decom, ušuškajte ih uveče u krevet. Možda i njih muče vaše promene. Oživite i vezu sa partnerom. Pronađite neke nove zajedničke zanimacije, možda kurs plesa ili vikend putovanja.

I ne brinite, kriza ne traje večno. To je samo još jedna malo teža i viša stepenica u životu, koju morate mudro preći. Mudrije nego tinejdžerski period. Ipak, vi imate iza sebe godine, a sa njima i iskustvo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs