Prolaznici našli tek rođenu bebu u parku umotanu u 1 peškir: Policajci se sledili kad su rasvetlili jedinstven slučaj

Skoro svakoga dana se dešava da se pronađe neko napušteno dete u svetu, ali slučaj bebe Elze ljude ostavlja bez komentara.

Lifestyle
Prolaznici našli tek rođenu bebu u parku umotanu u 1 peškir: Policajci se sledili kad su rasvetlili jedinstven slučaj
Foto: Shutterstock

Bebu po imenu Elza početkom godine našli su ljudi u parku u Londonu gde obično šetaju svoje pse. Bila je ostavljena neposredno nakon rođenja, dok joj je pupčana vrpca i dalje bila pričvršćena, te je pravo čudo kako je preživela. Napolju je bio debeli minus, a ona je virila iz male torbe, umotana u samo jedan peškir. Kada je predata nadležnim ogranima, klupko neverovatnih tajni počeo je da se odmotava.

Naime, otkriveno je da ima starijeg brata i sestru koji su na identičan način ostavljeni - u istom naselju istočnog Londona pod istovetnim okolnostima.

„Čitav ovaj slučaj je neverovatan“, rekla je profesorka Lorejn Šer sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koja je proučavala fenomen napuštenih beba. „Nikada nisam naišla na nešto slično.“

nosiljka za bebe, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Elzini roditelji ostaju nepoznati, uprkos apelima policije. Ali reporteri Bi-Bi-Sija i PA medija, nakon što su dobili specijalnu dozvolu sudije porodičnog suda, uspeli su da otkriju da DNK testovi pokazuju da ona ima brata Harija pronađenog 2017. i sestru Romanu pronađenu 2019. Njima su kasnije promenjena imena.

Na prvi pogled, oni su ostavljeni da umru. Neke bebe su napuštene u zatvorenom prostoru na javnim mestima – u bolnicama ili toaletima tržnih centara – gde postoji velika šansa da će biti pronađene. Drugi, poput Elze i njenog brata i njene sestre, ostavljeni su u parkovima ili poljima, gde su šanse za otkrivanje i preživljavanje mnogo manje. Napuštanje dece je nekada predstavljalo mrlju na društvo – kada je Tomas Koram u 18. veku izgradio bolnicu Faundling, samo u Londonu je napušteno oko 1.000 beba godišnje, a napuštali su ih uglavnom siromašni roditelji ili osobe za koje bi takva trudnoća značila izopštavanje iz društva. Ali to je sada retkost.

„Ako bih nagađala, rekala bih da je u ovom slučaju verovatno postojao problem mentalnog zdravlja“, rekla je Šer.

nosiljka za bebe, Kolica za bebe
foto: Shutterstock

Takođe krivci mogu biti i neki drugi faktori: droga, nemaština, porodični ili pravni problemi. Čini se da Elza – i njen brat i sestra – nisu bili na radaru zdravstvenih ili socijalnih službi, što ukazuje na nisku društvenu vidljivost. Iz istih razloga, malo se zna o efektu napuštanja na majku, iako studije usvajanja mogu dati trag o mogućem negativnom psihološkom uticaju.

Za Elzinu majku, koja se nosi ne samo sa gubitkom troje dece, već i sa bremenom strašne tajne, pritisci će biti veliki. Prema Šerovoj studiji, oko trećine napuštenih novorođenih beba pronađeno je mrtvo. Za one koji prežive, postoji bol i neizvesnost da se pomire sa ostavljanjem od strane roditelja. Dugoročni efekti na roditelje i decu ostaju nedovoljno istraženi.

Stil / Hafington post

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs