Kod njih je normalno da gostima serviraju mrtvog rođaka za večeru: U ovih 6 zemalja postoji totalno bizarna tradicija

Svaka zemlja ima svoje običaje i tradiciju, a nema su neki tako daleki da bismo se šokirali kad bismo tamo otišli

Lifestyle
18:15h Autor:
Kod njih je normalno da gostima serviraju mrtvog rođaka za večeru: U ovih 6 zemalja postoji totalno bizarna tradicija
Foto: Shutterstock

Kada putujete u neku egzotičnu zemlju, velike su šanse da ćete se susresti s običajima i praksama koje vam mogu delovati neobično ili čak šokantno. Svaka kultura ima svoje specifične tradicije, norme i pravila, a kako biste se što bolje pripremili za takva iskustva, donosimo vam nekoliko zanimljivih i neobičnih praksi iz različitih delova sveta, prema pisanju Punkufer.hr.

U Indiji toaletni papir nije uobičajen u toaletu

Mnogi putnici bivaju zatečeni kada otkriju da u Indiji toaletni papir često nije dostupan u kupatilima. Umesto toga, Indijci koriste vodu za održavanje higijene, pa pored toaleta (koji je obično čučavac) možete naći crevo za vodu ili malu kantu sa vodom, koja se koristi za pranje nakon obavljanja nužde. Korišćenje toaletnog papira se smatra nepraktičnim, jer indijska kanalizacija nije prilagođena za to, te bi upotreba papira mogla uzrokovati ozbiljne probleme sa zapušavanjem cevi.

mudrac, Indijski mudrac, Indija, Indijac
foto: Shutterstock

Pozdrav pljuvanjem kod Masaija u Keniji

Dok se pljuvanje u većini kultura doživljava kao izraz nepoštovanja, kod Masaija u Keniji ono ima potpuno suprotno značenje. Pljuvanje je u ovom narodu znak poštovanja, pa tako članovi plemena pljunu u svoje dlanove pre nego što se rukuju s nekim. Ovaj običaj se proteže i na novorođenčad i mlade osobe, na koje takođe pljuju kao deo rituala dobrodošlice i blagoslova.

Kenija
foto: Shutterstock

Pazite na boju ruža u Meksiku

Ruže su simbol ljubavi i pažnje širom sveta, ali u Meksiku treba biti oprezan pri odabiru boje. Naime, žute ruže su u ovoj zemlji simbol smrti, pa bi darivanje ovih ruža moglo biti vrlo neprikladno. Umesto toga, uvek se odlučite za crvene ruže kada nekome želite da izrazite naklonost ili ljubav.

Ruže, Cveće, Kuhinja, Vaza, Šporet, Žute ruže, Žuto cveće
foto: Shutterstock

Bacanje nameštaja na ulicu u Južnoafričkoj Republici

Nova godina se širom sveta dočekuje na razne načine, ali u Južnoafričkoj Republici postoji posebna tradicija koja se praktikuje još od kraja aparthejda. U toku proslave, ljudi izbacuju stari nameštaj kroz prozore svojih domova, simbolično se oslobađajući prošlosti i dočekujući novu godinu sa praznim i čistim prostorom. Policija nadzire ovaj događaj kako bi osigurala bezbednost, dok neki ovu tradiciju koriste kao priliku za odvoz krupnog otpada.

Južnoafrička Republika
foto: Profimedia

Poslovni sastanci u sauni u Finskoj

Sauna ima posebno mesto u finskoj kulturi i nije samo prostor za opuštanje, već i za ozbiljne razgovore. U Finskoj je sasvim uobičajeno da se poslovni sastanci održavaju u sauni, gde se u opuštenijoj atmosferi raspravlja o poslovnim i političkim temama. Odlazak u saunu sa poslovnim partnerima ili kolegama je znak poverenja i prilika da se stvori jača poslovna veza.

Sauna
foto: Shutterstock

Brazil - Wari' narod ima zanimljiv način sahranjivanja

Wari', ili Pakaa Nova, su domorodački narod Brazila, i ako se nađete među njima, očekujte da ćete tokom boravka pojesti bar jednu mrtvu osobu. Wari' praktikuju nešto što se zove endokanibalizam, odnosno jedenje člana sopstvenog plemena nakon njegove smrti. Ritual smrti kod Wari' naroda podrazumeva izlaganje tela dok svi članovi porodice preminulog ne stignu, što obično traje oko tri dana.

pleme
foto: Shutterstock

Tokom tog vremena, telo počinje da se raspada i nadima, a po dolasku porodice, oni obično konzumiraju srce i unutrašnje organe tela, dok koža i kosa ostaju da trule.

Stil/Punkufer.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs