Odavali su sliku idilične porodice, a radili su stvari koje normalan čovek ne može ni da zamisli: Imali su bolesne umove

Porodica Menson živela je na ranču koji je krio njihove mračne tajne.

Lifestyle
Odavali su sliku idilične porodice, a radili su stvari koje normalan čovek ne može ni da zamisli: Imali su bolesne umove
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Porodica Menson se 1968. preselila na oronuli ranč Džordža Spana u Južnoj Kaliforniji. Sledeće godine počinili su masovna ubistva.

Bilo je to savršeno mesto za bekstvo. Smešten u planinama na periferiji Los Anđelesa sa ostacima filmskog seta sa zapadnjačkom tematikom i stazama posutim kamenjem savršenim za jahanje, ranč Spahn je bio idilično utočište.

Šezdesetih godina prošlog veka posetioci su takođe uživali u izolaciji koju je pružao ranč. Ljudima je davao osećaj smirenosti i prirodne lepote, jer je njegova površina ustupila mesto živopisnim planinskim predelima i prostranim, valovitim poljima.

Čarls Menson
foto: Profimedia

Ranč Spahn je bio savršeno mesto za bekstvo - posebno ako pokušavate da u tajnosti indoktrinirate kult i planirate ubistvo. A 1968. i 1969. Čarls Menson je radio upravo to.

Ovo je priča o ranču Spahn, napuštenom filmskom setu koji je služio kao baza porodice Menson pre, tokom i posle ubistava Tejt-LaBjanka koja su šokirala Ameriku u avgustu 1969.

Ranč Spahn pre porodice Menson

Pre nego što je Spahn Ranč bio domaćin kultu porodice Menson, zaista je služio kao običan filmski set.

Godine 1947. Li i Rut Mekrejnolds su kupili zemljište na zapadnoj ivici okruga Los Anđeles. Na ovom zemljištu su otvorili trgovačko mesto i izgradili filmski set sa zapadnjačkom tematikom. Obližnji filmski ranč Iverson bio je lokacija za filmove sa Džonom Vejnom i Basterom Kitonom u glavnim ulogama, a Li Mekrejnolds se nadao da će uhvatiti nešto od prelivanja.

Mekrejnolds je napravio svoje setove, ali ih je 1953. prodao čoveku po imenu Džordž Span, koji ih je posedovao do svoje smrti oko 20 godina kasnije.

Džordž Span je imao uspešan posao sa mlekom u Pensilvaniji, gde je i rođen. Dok je odveo ženu i 11 dece u sunčanu Kaliforniju, svoje preduzeće je povećao na 35 krava, pet vagona i sedam kuća.

Nakon što je prešao na Zapadnu obalu, Spahn je vodio ranč u Severnom Holivudu i postao glavni snabdevač stokom i zapadnim rekvizitima za filmove. Ubrzo se razišao sa suprugom, koja je uzela decu, i spojio se sa bivšom cirkusantkinjom po imenu Rubi Perl.

Kao vlasnik ranča, Spahn je dodao još nekoliko kompleta sa zapadnjačkom tematikom. Nekoliko B-filmova je snimljeno na ranču Spahn. Odmetnik Hauarda Hjuza bio je jedan od najzapaženijih, zajedno sa nekoliko epizoda TV hit vesterna Bonanza.

Ali kako je vestern počeo da gubi popularnost, Spahn je bio primoran da diverzifikuje. Ranč Spahn je postao prvenstveno turističko mesto, a iznajmljivanje konja pomoglo je da Spahn-ov posao ostane na površini. Ranč je bio savršen za jahanje, sa raznim stazama na brdima, suvim rečnim koritima i pogledom na vrh planine.

Utočište za vođu kulta i njegove sledbenike

Ali 1968. je bio domaćin mističnom, manijakalnom vođi kulta i njegovoj grupi lojalnih sledbenika, koji su iskoristili izolaciju Spana Ranča da planiraju jezivu seriju ubistava.

Čarls Menson
foto: Profimedia

Godine 1968, godinu dana pre ubistva Šeron Tejt, Čarls Menson je bio tek beskućnik i tražio je smeštaj za svoju "porodicu", grupu mladih ljudi koji su izabrali da slede njegova mistična učenja i divlja predavanja. A izolovani ranč Spahn na periferiji Los Anđelesa bio je savršeno mesto.

Do tada je Džordž Span imao 80 godina. Proveo je poslednjih 15 godina kao farmer mleka, upravljajući iznajmljivanjem jahanja iz svog doma na ranču i živeo je relativno miran život u izolovanom pejzažu. Porodica Menson, s druge strane, živela je u bilo čemu osim relativno mirnom.

Proteklih godinu dana vozili su se kalifornijskom obalom u potpuno crnom Folksvagen minibusu, ronili po kontejnerima u potrazi za hranom po Los Anđelesu i zabavljali se sa Denisom Vilsonom, bubnjarom i suosnivačom "The Beach Bois-a". Posle svađe sa Vilsonovima, porodica je ponovo bila u pokretu.

Čarlsa Mensona zaintrigirala je izolacija i neravni teren Spahn Ranča. Mislio je da bi to bilo savršeno mesto za njegov kult 13 žena i pet muškaraca. Džordž Span je bio srećan što se uselila grupa mladih ljudi, posebno kada su ponudili da zamene radnu snagu za smeštaj.

Opsednut zdravstvenim problemima kasnije u životu, Spahn je oslepeo i imao je sve veće probleme da se sam kreće. Bio je presrećan što je u blizini imao grupu sposobnih mladića da pomognu njemu i Rubi da održavaju ranč. I - naravno - bio je oduševljen Mansonovim bogatstvom mladih žena. Deo dogovora je bio njegov put sa Mensonovim sledbenicama.

Tokom meseci koliko je porodica Menson živela na ranču Spahn, Džordž Span i porodica su razvili odnos. Spahn je mnogim članovima porodice dao nadimke, od kojih će mnogi članovi porodice kasnije postati poznati javnosti.

Dok je vlasnik ranča uživao u mladim pridošlicama na svom ranču, i zaista provodio sate družeći se sa njima, on je bezdušno bio nesvestan užasa koje su oni planirali.

Zanimljivo je da ranč nije imao novine, satove i redovne posetioce, što je Mensonu omogućavalo da uvede osećaj bezvremenosti kod svojih sledbenika koji ih je učinio još podložnijim njegovom uticaju.

Orgije i ubistva kao deo kulta

Po Mansonovim naređenjima članovi njegove "porodice" počinili su nasilna ubistva, za koja je on verovao da su početak "Helter Skelter" rata.

Menson je rano započeo s kriminalom, kada je nakon serije pljački sa 12 godina završio u popravnom domu. Njegov socijalni radnik zaključio je da se radi o agresivno antisocijalnoj osobi visoke inteligencije (121 IQ). U jednom od popravnih domova silovao je drugog dečaka držeći mu nož pod grlom, nakon čega je završio u pravom zatvoru. Nakon dve godine postao je uzoran zatvorenik i pušten je u maju 1954.

Vrlo brzo se ponovno našao u zatvoru zbog krađa, učestvovanja u prostituciji i agresivnih napada, gde je tokom jedne od procena zabeleženo da Manson ima "retko viđenu potrebu da bude u centru pažnje". Drugi put je pušten 21. marta 1967.

Čarls Menson
foto: Profimedia

Nakon toga najpre je ušao u muzičke krugove koji će postupno dovesti do ubistva Šeron Tejt, a potom je sreo i devojku koja se nije previše protivila da njen dečko u njihov stan dovodi i druge devojke. Tada se i rodila ideja o "porodici".

Menson je verovao kako će u Americi doći do "rata među rasama" iz kojeg će on izaći kao vođa novog društvenog poretka, a čak mu je i uspelo da uveri svoje sledbenike kako je on reinkarnacija Isusa Hrista. Da, u tome su mu pomogle droge, a oni koji su ga u to vreme poznavali pripisuju mu i neverovatnu harizmu kojom je privlačio sledbenike pa ih uvlačio u svet svog izopačenog kulta.

Ubrzo su ubice uhvaćene, a ranč Spahn je postao centralno mesto za veći deo posledica. Čarls Menson je čak uhapšen na ranču Spahn u avgustu 1969.

Spahn, kao i mnogi članovi porodice, živeli su na farmi godinu dana nakon Mensonovog hapšenja sve dok šumski požar nije odneo veći deo njegovog ranča u septembru 1970. Četiri godine kasnije, Spahn je umro i sahranjen je u Memorijalnom parku Eternal Valei.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs