Majka mu je Albanka, a otac rođen u muslimanskoj porodici: Evo kako je Sulejman pre 8 godina postao Dušan

Priča o mladiću Sulejmanu Muratoviću koji je pre 8 godina postao Dušan izazvala je tada veliku pažnju.

Lifestyle
13:08h
Majka mu je Albanka, a otac rođen u muslimanskoj porodici: Evo kako je Sulejman pre 8 godina postao Dušan
Foto: Kurir/ privatna arhiva

Mladić rođen iz mešovitog albansko bošnjačkog braka, rodio se pod imenom Sulejman Muratović, a onda se 2016. godine krstio i prešao u pravoslavlje pod novim imenom i prezimenom - Dušan Obrenović!

Dušan je pre skoro osam godina promenio veru, a kako i sam kaže, nije "prešao u pravoslavlje", samo se vratio korenima. Ovaj mladić živi u Kosovskoj Mitrovici sa svojom rođenom sestrom, otac mu je preminuo pre dve godine, dok smu je majka bila na bolničkom lečenju.

Sulejman
foto: Printscreen/YouTube/ATV

- Rođen sam u Kosovskoj Mitrovici, gde smo mi pravoslavni Srbi, od malena sam išao sam u crkvu, nisam krio to. Prvi susret sa Bogom sam imao u osnovnoj školi, imao sam veliko interesovanje za verom i Bogom - priča nam Dušan.

Veli, da im je otac pričao da su njihovi preci Srbi rodom iz Brčkog.

- Nama je majka Albanka, a otac je rodom iz Brčkog, bio je muslimanske veroispovesti. Živeo je moralno, ali nije bio neki vernik. U Kosovskoj Mitrovici je živeo duže od 30 godina, tu se nastanio i oženio, dobio je mene i sestru. Mi smo se uvek izjašnjavali kao Srbi, a otac je uvek bio tu za Kosovsku Mitrovicu. Majka i nije mnogo razumela moju želju, ona je psihički bolesna već 12 godina, boluje od šizofrenije - navodi sagovornik Kurira.

– Odlučio sam da se krstim, da više ne budem Sulejman Muratović, već Dušan Obrenović i moji su to prihvatili. Iako otac i majka odnos prema religiji nisu promijenili, dakle i dalje su ateisti, sada sa mnom slave Božić, Uskrs, ali i moju slavu, Svetog Jovana, koju sam primio. Jednostavno, vole me i rešili su da me podrže - kaže on.

Otac se nije protivio njegovoj odluci, dok majka nije bila baš oduševljena.

- Otac mi je rekao: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja, eto, uz Božiju pomoć (krsti se) 2016, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana. Sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena – priseća se Dušan, koji se u pravoslavlje zaljubio odmalena.

Dušan Obrenović, Sulejman Muratović
foto: Kurir/ privatna arhiva

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

Upoznao i patrijarha Porfirija

Crkva je uvek pomagala narodu na KiM

Dušan Obrenović na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije svetinja koje obilazi, ali i fotografije sa episkopima SPC, a nedavno je upoznao i patrijarha Porfirija.

- Bio sam na hirotoniji našeg vladike Ilariona. Mi smo bliski prijatelji, on nema kome nije pomogao, pogoto srpskom narodu po enklavama. Crkva je ovde uvek bila da pomogne, nikad nam nisu otkazali pomoć. Vrata crkve su za narod uvek bila otvorena. Na hirotoniji episkopa Ilariona upoznao sam i našeg patrijarha Porfirija, njemu se dopalo što sam se krstio, drago mu je - otkrio nam je Dušan i dodao da ga je pokojni vladika Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski, voleo kao svoga sina.

Mladi Dušan zvanično je kršten 2016. godine u manastiru Banjska, kod oca Danila. Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, a ime po caru Dušanu.

- Prijatelji su lepo prihvatili tu moju odluku, ali je nekim pravoslavnim Srbima smetalo to što sam se krstio. Smetalo je i Srbima i Gorancima, ali i Albancima. Neki nisu mogli to da prihvate, dobijao sam čak i pretnje smrću. Nikada se nisam plašio, ja sledim božiju ideologiju, živim moralno i po Svetom pismu. Čuo sam da je još jedan mladić iz Mitrovice uradio isto što i ja - priča Dušan.

Dušan Obrenović, Sulejman Muratović
foto: Kurir/ privatna arhiva

Dodaje da on i sestra žive od socijalne pomoći, kao i da ne može da pronađe posao.

- Otac je preminuo pre dve godine, a majku sam tek skoro uspeo da smestim na bolničko lečenje. Dobili smo pomoć od crkve i Kancelarije za KiM, renoviran nam je stan. Međutim, nemamo nameštaj. Tu nam treba pomoć, bilo bi lepo ako bi neko želeo da se javi i da nam pomogne - zaključuje on.

(Stil/ Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs