Ko su bili Eko i Iko? Kidnapovani u detinjstvu, život proveli u cirkusu, a posle 30 godina se desilo nešto neverovatno

Dva brata albino afroamerikanca, rođeni slobodni kao unuci bivših robova i sinovi seljaka duvana u Roanokeu, Virdžinija, 1890-ih, 30 godina svog života protiv svoje volje proveli su u cirkusu

Lifestyle
Ko su bili Eko i Iko? Kidnapovani u detinjstvu, život proveli u cirkusu, a posle 30 godina se desilo nešto neverovatno
Foto: printscreen Youtube

Godine 1899. Džordža i Vilija Mjuza kao dečake kidnapovali su lovci na glave u Truvajnu u Virdžiniji i naterali ih da uđu u cirkus gde su označeni kao izvođači "freak show". Po njihovom zarobljavanju, lažno im je rečeno da im je majka mrtva i da se nikada neće vratiti kući.

Njihovi vlasnici su braću predstavljali u cirkusima gde su bili eksploatisani za profit u takozvanim šou nakaza. Braća Mjuz, postala su poznata širom Sjedinjenih Država kao „Eko i Iko“, „Beli ekvadorski Kanibali“, „Ovceglavi ljudi“, „Ministri iz Dahomeja“ i „Ambasadori sa Marsa”.

Braća Mjuz
foto: printscreen Youtube

Džordž i Vili su bili primorani da na kosi nose masivne „dredove” koji su zajedno sa belom kožom i plavkastim očima bili izloženi kao retkost. Takođe su proglašeni za "Darvinove karike koje nedostaju" i "Najveće greške prirode". Dečacima nije bilo dozvoljeno da idu u školu, a nisu bili ni plaćeni za svoj "rad". Bili su bukvalno držani u ropstvu, ne zarađujući ništa uprkos hiljadama ljudi koji su platili da ih vide. Njihove jedine nagrade bile su klovnovsko odelo koje su nosili za predstave i hrana koja je trebalo da ih održi u životu.

Jedan od njihovih vlasnika je otkrio da Džordž i Vili imaju sposobnost da sviraju bilo koju pesmu na skoro svakom instrumentu, od ksilofona do saksofona i mandoline, i to ih je učinilo još poznatijim i vrednijom „imovinom“ vlasnicima putujućih cirkusa. Međutim, ni posle toliko vremena, njihova nepismena majka nije prestala da traži svoje dečake.

U jesen 1927. braća su bila na turneji sa Ringling Bros i Barnum & Bailei u Roanokeu, a dečaci nisu ni znali da se vraćaju kući odakle su nestali pre skoro tri decenije. Njihova majka je primetila da je najveća atrakcija na svetu u gradu i bila je odlučna da ih pronađe. Bila je teška odluka suprotstaviti se braći Ringling koji su bili moćni multimilioneri, a imali su na svojoj strani i pažnju političara teške kategorije, kao i agencija za sprovođenje zakona.

Međutim njihova majka im je ušla u trag i na kraju pronašla dečake koji rade za cirkus braće Ringling i iznenadila ih dok su bili na sceni, njihova porodica se ponovo okupila, 28 godina kasnije od kada su nestali u istom gradu. Zato što je jedna nemoćna Crnkinja, ali sa velikom snagom majke, ustala protiv policije i velikih vlasnika cirkusa i uspešno odvela svoje sinove kući.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs