Šta prvo treba uraditi ako vas ujede zmija? Jednim potezom mnogi prave istu grešku, a može biti kobna

Saznajte šta prvo treba uraditi ako vas ujede zmija i kako izbeći posledice.

Lifestyle
Šta prvo treba uraditi ako vas ujede zmija? Jednim potezom mnogi prave istu grešku, a može biti kobna
Foto: Shutterstock

Ujed otrovnica poznaje se po dve ubodne rane na odstojanju od 6 do 10 mm, koliki je razmak otrovnih zuba vrsta koje postoje u Srbiji. Ove zmije ponekad nanesu i takozvani "suvi ujed" kada ne izbacuju otrov, što rade kada su uplašene i žele samo da zastraše napadača.

Ako vas zmija ugrize, najvažnije je utvrditi da li je ona otrovna ili ne. Za razliku od neotrovnih, otrovne zmije imaju trouglastu glavu i uske eliptične oči.

Naše otrovnice razlikuju se od neotrovnica i oblikom tela, koje je kratko i zdepasto, za razliku od neotrovnica čija su tela tanka i izdužena. Valja napomenuti, međutim, da razlikovanje otrovnica na ovakav način važi samo za područje Evrope.

Zmija
foto: Shutterstock

U zavisnosti od vrste zmije, znaci i simptomi koji govore da ste ujedeni mogu da uključuju:

  • Par tragova ubodnih rana.
  • Crvenilo i otok oko ujeda.
  • Jak bol na mestu ujeda.
  • Mučnina i povraćanje.
  • Otežano disanje (u ekstremnim slučajevima, disanje može potpuno da prestane).
  • Poremećen vid.
  • Povećana lučenje pljuvačke i znojenje.
  • Utrnulost ili peckanje oko lica i/ili udova.

U postupcima samopomoći se sugeriše da se ne kreće u lov za zmijom zbog rizika od dodatnog ugriza. Ako je zmija ubijena, tada je poželjno doneti je u bolnicu radi tačne identifikacije, što mnogo utiče na terapijski postupak.

Tretiranje rane

Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem. Treba proveriti kada je osoba poslednji put vakcinisana protiv tetanusa, pa ako je prošlo više od 5 godina, potrebno je ponoviti vakcinu.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo da miruje, tj. treba izbegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna rana treba imobilizovati.

Ne preporučuje se pokušaj isisavanja otrova na mestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane takođe nije preporučljivo i ne primenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno edukovani zdravstveni radnici u vanrednim slučajevima. Takođe, led se ne sme stavljati na ranu.

Neophodno je hitno prevesti ugriženu osobu u bolnicu.

Obično se žrtve ugriza zmije hospitalizuju, bez obzira da li je zmija otrovna ili ne.

Protivotrov za zmijski ugriz se daje isključivo u bolničkim uslovima intravenski, i to samo kada je strogo indikovan, budući da sam serum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs