Maša je bila psihopata, prezirala muškarce, Daša strastvena, želela da ih menja: Bolna sudbina sijamskih bliznakinja

Ove sijamske bliznakinje verovatno su živele najtragičnije živote u modernoj istoriji

Lifestyle
23:44h Autor:
Maša je bila psihopata, prezirala muškarce, Daša strastvena, želela da ih menja: Bolna sudbina sijamskih bliznakinja
Foto: Nikolai Ignatiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Maša i Daša su rođene kao sijamske bliznakinje.

Sovjetski fiziolog po imenu Pjotr Anohin, koji je proučavao razvoj i strukturu ljudskog kardiovaskularnog i nervnog sistema, usmerio je mnoge svoje naučne eksperimente na Mašu i Dašu Krivošljapovu - eksperimente koji su trajali veći deo njihovih života.

Ovi eksperimenti, odobreni u SSSR-u, podvrgli su sestre torturi, izolaciji i životu lišenom tipičnih ljudskih interakcija. Dodatnu složenost situaciji Maše i Daše Krivošljapove dodavala je činjenica da su sestre imale dijametralno suprotne ličnosti - jedna je pokazivala osobine psihopate, dok je druga bila empata.

Maša i Daša
foto: Nikolai Ignatiev / Alamy / Profimedia

Bliznakinje su delile kardiovaskularni, ali ne i nervni sistem

Kada su sijamske bliznakinje Maša i Daša rođene u Moskvi 1950. godine, sa jednim telom koje je imalo zajednički kardiovaskularni sistem i dva odvojena nervna sistema, Anohin u njima video savršene subjekte za svoja buduća istraživanja.

Pošto su Maša i Daša delile isti kardiovaskularni sistem, ali su imale odvojene nervne sisteme, naučnici su bili posebno zainteresovani za testiranje reakcija svake bliznakinje (ili njihovog izostanka) na fizičku nelagodnost druge bliznakinje. Eksperimenti koje su sprovodili uključivali su taktike poput prekrivanja jedne bliznakinje ledom dok je druga pažljivo posmatrana zbog reakcije. Slični eksperimenti su sprovođeni i sa ekstremnom toplotom, bolnim stimulusima, pa čak i injekcijama radioaktivnog joda.

Sijamske bliznakinje
foto: Nikolai Ignatiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Veruje se da su devojčice bile podvrgnute elektrošokovima, da su im cevi bile umetnute u stomak kako bi se merili želučani sokovi, i da su bile lišene sna, posebno tokom svojih formativnih godina, od rođenja do oko dvanaeste godine.

Dokumentacija eksperimenata kojima su devojčice bile podvrgnute postoji

Dok su devojčice živele u medicinskom institutu, Akademija medicinskih nauka SSSR-a je snimila mnoge njihove interakcije, od njihovog detinjstva do ranog detinjstva. Nastali film dokumentuje kako je svaka od bliznakinja bila podvrgnuta raznim stimulus alatima kako bi se merila reakcija "nepovređene" sestre. Snimci takođe prikazuju kako uče da oblače čarape i koriste štake za hodanje.

Takođe se navodi da su im ubrizgavali radioaktivni jod kako bi videli da li će supstanca preći iz krvotoka jedne sestre u krvotok druge. U drugom eksperimentu, jedna bliznakinja je bila hranjena dok je druga gladovala, u pokušaju da se mere želučani sokovi obe sestre pomoću cevi umetnutih u njihove stomake.

Maša je pokazivala mnoge osobine koje su u skladu sa psihopatijom

Maša je postala primetno neposlušna čim su sovjetski naučnici počeli da mere motoričke veštine bliznakinja dok su bile mališanke. Dok bi Daša podigla nogu koju je kontrolisala na zahtev medicinske sestre da obuče čarape, Maša bi ignorisala negovateljicu i čak bi besno bacila čarapu. Kao rezultat toga, Daša je brzo naučila da sama oblači čarape, dok Maša nije mogla - ili nije htela - da se dovoljno dugo koncentriše na zadatak da ga završi.

Kako su sestre rasle, sprijateljile su se sa ženom po imenu Džulijet Batler, koja tvrdi da je Maša pretila Daši i da je fizički napadala i tukla. Batler je takođe primetila da Maša često nije dozvoljavala Daši da govori za sebe u mnogim njihovim razgovorima i tvrdila je da je Maša kompulsivno lagala i pokazivala narcističke sklonosti.

Maša i Daša
foto: Vladimir Vyatkin / Sputnik / Profimedia

Daša je bila empata koja je žudela za normalnim životom

Čak i kada su bile deca, Daša je bila daleko poslušnija i emocionalno življa od Maše. Eksperimenti koji su zahtevali saradnju devojčica uvek su pokazivali značajnu razliku u pažnji sestara, razvoju motoričkih veština i interesovanju za druge ljude.

Kao devojčica, Daša je uvek prva prolazila testove motoričke koordinacije i završavala zadatke. Na primer, kada bi joj tražili da pritisne sijalicu kao odgovor na svetlosni signal, Daša bi uvek prva reagovala i zadržavala koncentraciju na zadatak, dok je Maša gotovo uvek bila svadljiva i rastresena.

Kako su rasle, Daša je nastavila da traži društvo i romantične veze uz neslaganje svoje sestre, dok bi Maša tvrdoglavo odbijala ljude.

Maša je bila verbalno i fizički nasilna prema svojoj sestri

Prema Džulijet Batler, prijateljici bliznakinja koja je napisala nekoliko knjiga o njihovim životima, Maša je počela da bije i zlostavlja Dašu dok su još bile pod institucionalnom negom. Opisala je incident koji se desio kada su devojčice imale 11 godina, rekavši za Ottawa Citizen da je Maša tukla Dašu dok joj nije krenula krv iz nosa, preteći da će je ubiti.

Dašina jedina reakcija bila je da pokuša da očisti krv nakon što bi njena sestra zaspala, nadajući se da bolničko osoblje neće saznati šta se dešava.

Maša i Daša
foto: Vladimir Vyatkin / Sputnik / Profimedia

Daša je pokušala samoubistvo kada su devojke imale 18 godina

Kada se Daša zaljubila u kolegu po imenu Slava dok je pohađala školu za invalide, Maša je poludela. Kako je starila, Maša je postajala sve kontrolisnija i manipulativnija, terajući ljude od sebe, lažući i pokazujući druge zabrinjavajuće znake psihopatije.

Maša nije odobravala Dašinu vezu sa Slavom i čak ga je fizički napadala. Očajna zbog nemogućnosti da prati svoje ljubavne interese i zbog nasilne kontrole svoje sestre, Daša je pokušala da se obesiti kada je imala 18 godina.

Kao odrasle, bliznakinje su se ponovo povezale sa svojom biološkom majkom

Nakon što su devojke rođene u januaru 1950. godine, njihovoj majci Jekaterini Krivošljapovoj rečeno je da su njene ćerke žive i da će zahtevati obimnu državnu brigu da bi preživele. Jekaterina se složila, ali je zatražila dozvolu da povremeno posećuje svoje ćerke. Međutim, da bi izbegli njeno protivljenje eksperimentima koje su naučnici planirali, brzo su joj rekli da su devojke umrle.

Godinama kasnije, Jekaterina je uspela da se ponovo poveže sa Mašom i Dašom i pokušala je da izgradi odnos sa njima. Nažalost, Maša je oterala njihovu majku nakon samo četiri godine pomirenja, vraćajući devojke u život izolacije.

Maša i Daša
foto: Nikolai Ignatiev / Alamy / Profimedia Slično

Daša je postala alkoholičarka kasnije u životu

Na više načina, Daša nije mogla da živi život kako je želela, jer je Maša uspela da preuzme kontrolu nad gotovo svakim aspektom njihovih života. Morale su da drže kosu kratku i dečačku, odeću jednostavnu i androgenizovanu, i nikada nije bilo prilike da neko sa strane uđe u Dašin život i pruži joj ljubav i pažnju koju je očajnički želela.

Nakon što su sestre puštene iz bolnica i azila u koje su bile prisilno smeštene, Daša je počela redovno da pije alkohol. U nekoliko navrata, navodno je pila do preteranosti u nadi da će, preko njihove zajedničke krvne struje, Maša postati dovoljno pijana da ne može fizički da je zlostavlja ili verbalno napada strance koji su ih posmatrali.

Veruje se da su devojke imale različite seksualne orijentacije

Dok je bila u školi, Daša se zaljubila u muškog kolegu po imenu Slava, ali Maša nije odobravala i pokušala je da ga otera fizičkim i verbalnim napadima. Maša je preferirala da izbegava romantične veze, ali navodno je uživala gledajući filmove sa lepim ženama.

Juliet Butler, novinarka koja se sprijateljila sa bliznakinjama i kasnije napisala fikcionalizovanu priču o njihovim životima, objasnila je da je Maša bila "vrlo nežna sa [njom], uvek je prekrivala [poljupcima] i grickala [uho] dok nije postalo prilično neprijatno.

" Dodatno, Butler je primetila kako je "Maša insistirala da se oblače kao muškarci. Njihova kosa je uvek bila kratko ošišana, što je Daša mrzela. Maša im nije dozvoljavala da nose šminku.

U jednom razgovoru, Daša je rekola da bi volela da je menjala muškarce, da se zaljubi, da vidi kako je to."

Maša i Daša
foto: Nikolai Ignatiev / Alamy / Profimedia

Bliznakinje su umrle u roku od 17 sati jedna od druge

Nakon što su provele više od 53 godine zajedno, 17. aprila 2003. godine, Maša je doživela smrtonosni srčani udar koji je ostavio Dašu u posebno ranjivom stanju. Ne znajući šta da rade, lekari su u početku rekli Daši da njena sestra samo spava. "Daša je, naravno, znala trenutak kada je Mašino srce prestalo da kuca," prisetila se žena koja je bila dugogodišnja prijateljica sestara.

Uprkos tome što su lekari predlagali da se odmah odvoji od tela svoje sestre, Daša je odbila. U roku od 17 sati, Daša je umrla od trovanja krvi, jer je njeno telo bilo polako kontaminirano toksinima koje je ispuštalo telo njene sestre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs