"Njegova ponuda bila je ostvarenje snova, a onda porodicu nisam videla 10 godina": Od života mi je napravio horor film

Pre mesec dana na Netfliksu je puštena dokumentarna serija "Dancing For The Devil: The 7M TikTok Cult" koja je šokirala ceo svet, a onda je klupko počeo da se odmotava...

Lifestyle
13:01h
"Njegova ponuda bila je ostvarenje snova, a onda porodicu nisam videla 10 godina": Od života mi je napravio horor film
Foto: Printscreen Youtube / E! News

Društvene mreže danas su postale neizostavni deo života, posebno mladih ljudi, koji nisu ni svesni koje sve opasnosti kruže na njima. Tako su dve sestre, Mirana i Melani Vilking, osetile na svojoj koži tamu stranu TikTok-a. Postale su popularne plesačica, a Robert Šin delovao im je kao neko ko im pruža priliku da uspeju. Nisu ni bile svesne šta se krije iza "dobre namere" ovog čoveka.

Kako je došlo do snimanja dokumentarca?

Krenimo od početka priče. Dve sestre, Miranda i Melani Vilking, vole ples od detinjstva. Zajedno su išle na takmičenja, vežbale nove koreografije i što je najvažnije, zabavljale se zajedno. Pre nekoliko godina odlučile su da podele svoj talenat na društvenim mrežama, posebno na TikTok-u, gde su bile poznate kao "Sestre Vilking". Vrlo brzo su stekli ogromnu popularnost i milione pratilaca.

Međutim, sve se raspalo 2022. godine, nakon što je Miranda potpisala ugovor sa komapnijom "7M Films"i pridružila se crkvi koju vodi Robert Šin. Iznenada i bez razloga udaljila se od svoje porodice.

Pre dve godine njena porodica, sestra Melani i otac i majka, otkrili su svim njihovim pratiocima uživo na Instagramu šta se zaista dešavalo iza zatvorenih vrata firme "7M", sa kojima su tada najpoznatiji tiktoketi potpisivali ugovor.

Tada su prvi put '7M' nazvali kultom, koji je odjeknuo širom sveta. U dokumentarcu su svoja iskustva ispričali bivši članovi crkve, takođe igrači. Naime, Miranda je smanjila kontakt sa porodicom nakon što je upoznala plesača Džejmsa Derika, poznatog i kao BDaš, sa kojim je sada u braku.

Oboje su kasnije potpisali ugovore sa '7M', zajedno sa mnogim drugim plesačima poznatim na TikTok-u. Svi su zajedno počeli da sarađuju i gotovo svakodnevno objavljuju video snimke na društvenim mrežama. Ubrzo su se neki od njih pridružili grupi za proučavanje Biblije, deo crkve Šekina, koju je vodio Šin, samoporzvani„božji čovek“.

Kako je osnovana ozloglašena crkva?

Robert Šin je pastor crkve Šekina i osnivač kompanije za upravljanje 7M Films. Osnovao je crkvu 1994. godine kao versku zajednicu za Amerikance Koreje. Pre tri godine je sa sinom Isaijom osnovao kompaniju za upravljanje. Na početku crkve, sestre Melani Li i Prisila su se pridružile zajednici. Obe su živeli sa drugim članovima crkve sve dok Melanija nije napustila crkvu.

Tada su sestre izgubile svaki kontakt i nisu razgovarale niti se videle deset godina.

- Bilo je možda 15 ljudi, uključujući njegovu porodicu i porodicu njegove sestre Ketrin - objašnjavala je Meliani.

Robert i Ketrin su njoj i njenoj sestri obećali ljubav koju nikada nisu imali. Robertova supruga Hana Šin, koju su zvali "Božja žena", bila je umešana u sve.

Godinama kasnije, Šin je osnovao i '7M', čiji su članovi takođe živeli u istoj kući, gde su kreirali sadržaje za društvene mreže. Najčešće su to bile igre uz stare hitove, a kako su bivši članovi otkrili, većinu tih pesama odabrao je Šin. Neki plesači su postali toliko popularni da su se pojavljivali u emisijama kao što je 'The Ellen DeGeneres Shov', a neki su nastupali na Super Bovlu zajedno sa poznatim ličnosti kao što su: Dr. Dre, Snup Dog, Meri Džej Blajdž, Eminem, Kendrik Lamar i 50 Cent.

Pored toga, Robert je otvorio kafić, dve kompanije za nekretnine, cvećare i u svim njegovim objektima su bili članovi crkve, koje je plaćao vrlo malo. Prisila je radila za jednu od njegovih kompanija za nekretnine i kaže da nikada nije dobila proviziju od prodaje. Tvrdi i da joj nije bilo dozvoljeno da dira novac na svom računu, već je bila primorana da potpisuje čekove i većinu novca prebaci na Robertov račun ili račune njegove porodice.

Uprkos visokim zaradama imali su na raspolaganju samo 100 dolara nedeljno, dok je ona dobijala samo 80 dolara svake dve nedelje. Slična je situacija i sa tiktokerima koji su sa njim potpisali ugovor. "7M Films" je uzimao 20 posto za naknadu za upravljanje, 10 posto za crkvu, 10 posto za za Roberta i 10 posto koje su nazvali "žrtvom".

Užasne optužbe protiv Roberta Šina

U dokumentarcu su svoje priče ispričali bivši članovi crkve, ili, kako sami kažu, kulta. Roberta su nazvali "vođom nasilnog kulta" i tvrde da ih je odvojio od njihovih porodica.

'Božji čovek', kako je sam sebe nazvao, rekao im je da će, ako su dovoljno 'pobožni', spasiti svoje porodice od prokletstva. Šin je takođe obećao članovima svoje crkve i kompanije veliko bogatstvo, kao i finansijske savete.

Međutim, prema rečima plesača, Šin je čak 70% njihovog profita zadržao za sebe. A nekoliko žena ga je, čak, optužilo za seksualno zlostavljanje, uključujući Melani Li, koju je Robert tužio za klevetu pre dve godine.

Tužio je i njenu sestru Prisilu, potom su sestre su uzvratile protivtužbom u kojoj se navodi "ispiranje mozga, fizičko zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje, manipulacija i eksploatacija". Suđenje je se odvijati tokom 2025. godine.

Robert Šin
foto: Printscreen Youtube / E! News

Glavna radnja ovog dokumentarca vrti se oko Mirande Vilking Derik, koja se nakon objavljivanja oglasila na društvenim mrežama i izrazila svoje nezadovoljstvo. Kako kaže, oseća se "fizički nesigurno" zbog svega što su članovi porodice rekli u dokumentarcu.

- Pre ovog dokumentarca, suprug i ja smo se osećali sigurno. Sada kada je ovaj dokumentarac izašao, osećamo se kao da su nam životi u opasnosti. Obojica su nas pratila. Dobili smo poštu mržnje i pretnje smrću. Uhodili su nas. Iskreno, ne razumem kako su moji roditelji i sestra mislili da će ovaj dokumentarac pomoći meni ili našoj vezi - rekla je ona preko svojih društvenih mreža.

Inače, nakon što je Mirandina porodica snimila 'uživo' video na Instagramu i posle pojave prvih optužbi protiv Šina, Miranda je ponovo kontaktirala svoju porodicu. Međutim, kako su svi rekli, ona više nije bila ista kao pre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs