Ova porodica je 43 godine živela izolovana na planini: Nisu znali da je bio rat, a kada su ih našli desio se užas

Od čitave porodice Likov, danas je živa samo Agafija koja ima 80 godina i dalje živi sama u Sibiru

Lifestyle
Ova porodica je 43 godine živela izolovana na planini: Nisu znali da je bio rat, a kada su ih našli desio se užas
Foto: Profimedia

Porodica Likov preko 40 godina živela je u najnepristupačnijem delu Sibira, mestu na koje je i Bog zaboravio.

Karp Likov je svesno izabrao ovo mesto za sebe i svoju decu. Karp je sa ženom Akulinom i sa dvoje male dece došao u ovaj zapušteni pojas Rusije, mesto za koje se bez preterivanja može reći da je "ledena pustinja".

Porodica pravoslavnih staroveraca je 1936. godine pobegla u šumu da bi izbegla verski progon.

Porodica Likov
foto: Kolbasov Alexander / TASS / Profimedia

Par je u ovom izolovanom mestu dobio još dvoje dece, pa su njih šestoro tokom 43 godine živeli bez dodira sa civilizacijom i bilo kojim ljudskim stvorom. Deca su se sporazumevala kricima, ali svi su bili izuzetno inteligentni i fizički jaki.

1978. godine ih je otkrila grupa geologa koja im je ispričala sve o spoljnom svetu. Zanimljiva je činjenica da porodica Likov uopšte nije znala da se desio Drugi svetski rat.

Geolozi ostaju sa porodicom Likov tokom tri godine, a to je članove porodice skupo koštalo. Iako nije dokazano od čega, sumnja se da su tri člana porodice Likov umrla usled dodira sa patogenima sa kojima se do tada nisu susretali. Tako da je ostao u životu samo stari Likov i njegova najmlađa ćerka Agafija, jer je majka umrla od gladi godinu dana pre nego su geolozi došli do njih.

Agafija Likov
foto: Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Nakon smrti oca, Agafija Likov živi sama u ovom zapuštenom delu Rusije. Sa ovog mesta nije htela da ode uprkos svim upozorenjima ljudi koji su je obilazili. Kada su joj prošle godine rekli za rat i moguću opasnost koja joj preti, ona je rekla:

"Ovo je moj dom i ja ne znam za bolje."

Inače, Agafija je 3 puta dolazila do grada, susretala se sa civilizacijom nakon poslednjih 30 godina, a o tom iskustvu je ovako pričala:

Ima toliko automobila, zašto toliko? Toliko iz njih dima izlazi, ne može se disati”, rekla je tada.

Porodica Likov
foto: Printscreen Youtube / ТВ МИРЭА

Nakon što je njena priča dospela u javnost, donatori su joj izgradili novu kuću sa solarnim pločama koje su joj omogućile korišćenje satelitskog telefona.

Dane provodi tako što čuva 6 koza i vodi brigu o tri mačke i jednom psu kojeg zove Cvetoček (Cvet).

Ona danas ima 80 godina i izuzetnog je zdravlja.

"Postoji li išta što bi je nateralo da napusti svoj dom, verovatno ne. Pa čak ni svemirski program”, za Agafiju kažu ruski mediji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs