Car Neron je kastrirao dečaka, pa ga oženio, Kaligula sestru vodio u krevet: Najgadniji intimni rituali drevnih Rimljana

Ako su drevni Rimljani znali jednu stvar dobro da rade, to je bilo zabavljanje

Lifestyle
Autor:
Car Neron je kastrirao dečaka, pa ga oženio, Kaligula sestru vodio u krevet: Najgadniji intimni rituali drevnih Rimljana
Foto: Profimedia

Kada nisu bili zauzeti Rimljani su izmišljanjem akvadukta, betona ili osnova modernog kalendara, otkrivali su nove i uzbudljive načine da se dobro provedu jedni s drugima. Naravno, svaki car, senator i plemić pod suncem promovirao je porodične vrednosti... ali kada bi sunce zašlo, drevni Rim je ulazio u akciju koja bi naterala pisce "Igre prestola" da pocrvene.

Fontana Trevi, Rim
foto: Profimedia

Iako Rimljani verovatno nisu bili prvi u istoriji koji su pomerali seksualne granice, bili su među prvima koji su vodili detaljne zapise. Redovni razgovori o aferama, orgijama i takmičenjima kružili su kao glasine vekovima. Naravno, Rimljani nisu bili iznad novinarstva na nivou tabloida. Nije slučajnost da su najekstremnije glasine bile o najomraženijim carevima.

Međutim, nije sve bilo zabava i igre. Pošto je većina ovih rimskih glasina uključivala careve, većina njih je završavala ili krvavim državnim udarima ili pogubljenjima. Dobro je biti kralj, ali samo dok te ljudi puštaju da ostaneš na vlasti. Dakle, koliko god moderne kontroverze u Vašingtonu izgledale ludo, neke od priča o seksualnim skandalima iz drevnog Rima mogu vas naterati da cenite koliko su političari napredovali u poslednjih dve hiljade godina.

stari Rim
foto: Profimedia

Neron je kastrirao čoveka, a zatim se oženio njime.

Za nekoga ko ima moć i manijakalnu reputaciju cara Nerona, verovatno je bilo lako da mu dosadi ispunjavajući svaki njegov hir. Možda je zato Neron nedužnog dečaka pretvorio u evnuha i onda se oženio njime. Dečak Sporus je za zvaničnu ceremoniju bio obučen kao žena u velu, a par je čak otišao na romantični medeni mesec u Grčku.

Kaligula je došao na venčanje i oženio mladu

Gaj Pizon je doneo lošu odluku da pozove cara Kaligulu na svoje venčanje. Kada se Kaligula pojavio na banketu, Gaj mu je rekao da ne dira njegovu buduću ženu Liviju Orestilu. Dakle, naravno, Kaligula ju je ukrao, oženio se njome, a zatim ju je proterao na ostrvo gde joj je bilo zabranjeno da ikada više spava sa bilo kim. Naravoučenije? Nemojte reći Kaliguli da ne može nešto da uradi.

Kaligula
foto: Jürgen Sorges / akg-images / Profimedia

Tiberije je privodio dečake da ga zadovoljavaju na kupanju

Pomerao je granice izopačenosti, a priče kažu da je car Tiberije obučavao mlade dečake da zadovolje njegove fizičke potrebe. Voleo je da ide na kupanje sa njima, a zatim bi ih terao da ga ližu i grickaju "između bedara." Nazivao ih je "ribicama."

Car Neron je bio razvratan sa svojom mamom

Za majku cara Nerona, Agripinu, nije bilo dovoljno samo da bude majka cara. Na početku svoje vladavine kao tinejdžer, Agripina je imala teške muke u donošenju odluka. Proširile su se glasine da je svojim telom pojačala svoj uticaj. Proširile su se priče o Neronovoj vezi sa suprugom koja je sumnjivo ličila na njegovu majku, kao i o zajedničkom pojavljivanju u javnosti gde su njegove haljine bile primetno umrljane.

Car Neron
foto: Birrell, A. / ÖNB-Bildarchiv / picturedesk.com / akg-images / Profimedia

Kaligula je imao omiljenu sestru

Iako se priča da je sve svoje sestre odveo u krevet, Kaligulina miljenica je navodno bila Druzila. Priče kažu da ih je baka uhvatila zajedno u krevetu kada su još bili maloletni. Kasnije u životu, uzeo je Druzilu od njenog muža. Kada je umrla, Kaligula je proglasio čitavu sezonu javne žalosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs