Neda je preko dana frizerka, a noću prostitutka: Nosi hidžab i stidi se, a jednu stvar sebi nikad neće oprostiti

Žena koja danju radi kao frizerka, a noću kao prostitutka ima tešku životnu priču.

Lifestyle
20:35h
Neda je preko dana frizerka, a noću prostitutka: Nosi hidžab i stidi se, a jednu stvar sebi nikad neće oprostiti
Foto: Profimedia

Ispovest Nede krije mračne tajne, a život ju je naterao da se stidi posla kojim se bavi. Naime, da bi uspela da odgaja porodicu, ona mora da radi dva posla - danju je frizerka, a noću se bavi najstarijim zanatom.

"Stidim se onoga što radim, ali kakav izbor imam?", kaže Neda, razvedena žena iz Teherana. Danju radi kao frizerka, ali noću radi kao prostitutka i kaže da se oseća primoranom da prodaje telo kako bi sastavila kraj s krajem.

"Živim u zemlji u kojoj se žene ne poštuju, ekonomija ruši, a cena svega raste skoro svaki dan", nastavlja ona.

Neda nije ponosna na posao kojim se bavi, te da to radi kako bi sebi i detetu mogla da obezbedi pristojan život.

"Ja sam samohrana majka. Moram da se brinem o sinu. Prostitucija se dobro plaća, a sada planiram da kupim malu kuću u centru grada. Ovo je tužna stvarnost mog života. Bukvalno prodajem dušu."

Iran je 2012. godine najavio nacionalni program borbe protiv prostitucije.

Međutim, prema nezvaničnim izveštajima nevladinih organizacija (NVO) i istraživača, broj ljudi koji rade u seks industriji stalno raste. Iranski konzervativni verski establišment zvanično je dugo poricao postojanje se*sualnih radnica u zemlji.

Iran, Muslimanka
foto: Shutterstock

Umesto toga, vlasti aludiraju na prostituciju kao na zaveru sa Zapada koja je osmišljena da iskvari omladinu ili okrivi žene što su zgrešile sa beskrupuloznim muškarcima.

Nezvanični podaci takođe sugerišu da su iranske se*sualne radnice sve mlađe. Statistike različitih nevladinih organizacija pokazuju da su se u 2016. godini prostitucijom bavile i devojčice od 12 godina.

Udruženje Aftab, nevladina organizacija posvećena lečenju žena zavisnih od droga u Iranu, saopštila je 2019. godine da bi u prestonici moglo da ima skoro 10.000 seksualnih radnica, od kojih je otprilike 35 odsto udato.

Prema rečima Amira Mahmuda Haričija, profesora socijalne zaštite na Teheranskom univerzitetu, broj seksualnih radnica u Teheranu bi mogao biti duplo veći.

Muslimanka
foto: Shutterstock

S obzirom na nedostatak mogućnosti zapošljavanja za žene u Iranu i rodnu neravnopravnost, mnoge žene koje žive ispod granice siromaštva bile su prinuđene da prodaju seksualne usluge.

Međutim, ovaj posao nosi velike rizike.

"Muškarci znaju da je prostitucija nezakonita u Iranu i da žene snose teške kazne, pa to koriste", kaže Mahnaz, studentkinja na univerzitetu u Teheranu, koja je i se*sualna radnica kako bi zaradila.

"Dešavalo mi se u raznim prilikama da sam imala se*s sa nekim, a on mi nije platio i nisam mogla da se obratim nadležnim organima." Mahnaz kaže da su troškovi života u Teheranu veoma visoki i da joj bavljenje drugim poslovima neće platiti račune.

(Stil/ BBCNjuz)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs