MUSOLINI JE IMAO 61 GODINU KAD JE SA LJUBAVNICOM OTIŠAO U SMRT: Ono što su uradili sa njihovim mrtvim telima je JEZIVO

Benito Musolini nije umro prirodnom smrću, a streljan je zajedno sa ljubavnicom.

Lifestyle
MUSOLINI JE IMAO 61 GODINU KAD JE SA LJUBAVNICOM OTIŠAO U SMRT: Ono što su uradili sa njihovim mrtvim telima je JEZIVO
Foto: Profimedia

Godine 1945. 27. aprila partizani u zaleđu severne Italije pogubili su po kratkom postupku Benita Musolinija nakon što su sprečili diktatorov pokušaj bekstva preko švajcarske granice.

Partizani su se odlučili da streljaju Musolinija zajedno sa njegovom mladom ljubavnicom i preneli su njihova tela razjarenoj gomili, koja je brutalizovala leševe i okačila ih naopačke o nosač na Piazzale Loreto u Milanu, radi prikaza i čuvanja.

Benito Musolini
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Musolini i Petači su pozdravili američke vojne vlasti kada su stigli u grad, gde je diktator kao nacistička marioneta vladao svojom teritorijom sve manjem do kraja. Danima ranije, tela partizana su krasila isti trg.

Kad je uhvaćen, diktator koji je vladao Italijom od 1925. do 1943., navodno je bio prerušen u nemačku vojnu uniformu no partizani su ga ipak prepoznali. Osim ljubavnice s njim je bilo i 15-ak ministara i visokih državnih dužnosnika.

- Kad smo ga uhvatilii on je izgledao kao čovek kojem više nije do života. Na bledom licu se video strašni umor i iscrpljenost, ali nije bilo straha. Pogled mu je bio staklenast, izgledao je totalno bezvoljno, duhovno mrtav - ispričao je jedan od partizana.

Benito Musolini
foto: Profimedia

'Pucajte mi u prsa'

Musollini je streljan je po kratkom postupku. Partizani nisu hteli čekati već su ga pogubili dan nakon što je uhvaćen. Nekoliko trenutaka pre streljanja ljubavnica, koja ga je ludo zavolela još kao devojčica, a postala mu ljubavnica sa 20. godina, čvrsto ga je zagrlila i nije se htela odvojiti od njega.

Partizanski zapovednik Valter Audisio prvo je pucao u nju, a zatim je Musolini, prema kazivanju talijanskog partizana Alda Lamperdija otkopčao jaknu i povikao: "Pucajte mi u prsa."

Deca, Benito Musolini, Eda Musolini
foto: Profimedia

Partizani su njihova mrtva tela hteli pokazati celokupnoj javnosti pa us ih poslali u Milano. Leševe su obesili naglavačke o kuke za meso na glavnom gradskom trgu u Milanu.

Prolaznici su pljuvali po njihovim telima i gađali ih kamenjem. Pokopani su u neoznačene grobove nedaleko Milana, a njegove su ostatke 1946. ukrali neofašisti. Musollini je tek 1957. godine sahranjen u obiteljsku grobnicu u gradiću Predapiu.

Rat su preživeli Musolinijeva supruga sa sinovima Vitoriom i Romanom i žerkama Edom i Ana Mariom. Treći sin, Bruno, poginuo je u avionskoj nesreći 1941. godine.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs