KAKO JE IZNIKLA LOZA SVETOG SIMEONA NA SVETOJ GORI: Monasi je smatraju jednom od 3 čuda, a najviše se plaše da ne uvene

Na Hilandaru, na Svetoj gori nalazi se vinova loza Svetog Simeona za koju mnogi parovi veruju da je čudotvorna

Lifestyle
13:20h
KAKO JE IZNIKLA LOZA SVETOG SIMEONA NA SVETOJ GORI: Monasi je smatraju jednom od 3 čuda, a najviše se plaše da ne uvene
Foto: Shutterstock

U Srbiji postoji verovanje kod pojedinih parova da su se ostvarili u ulozi roditelja upravo zahvaljujući lozi Svetog Simeona.

Ova loza se nalazi na Hilandaru na Svetoj gori, gde ga monasi pažljivo uzgajaju. Ono je plod vinove loze Svetog Simeona koja je stara preko 800 godina.

Čak postoji i verovanje da oni koji začnu uz pomoć ove loze rađaju samo mušku decu. U samom manastiru se čuvaju mnoge fotografije koje su tu kao dokaz da su uz pomoć ovog grožđa mnoge porodice dobile decu.

Naime svako ko zatraži pomoć, dobiće paketić sa tri zrna suvog grožđa i jednim parčetom opezanog lista sa izdankom i uputstvom za upotrebu. Potrebno je da se grožđice preliju vodom i da par pije svako jutro narednih 40 dana po gutljaj te vode. Takođe i posti se na vodi tih 40 dana, na kraju posta žena pojede dva grozda, a muškarac jedan.

Hilandar, Manastir Hilandar
foto: Wikipedia

Predanje kaže da kada se monah Simeon upokojio 13. februara 1200. godine, sahranjen je u dvorištu Hilandara, međutim kada je godine 1207., u pratnji grupe hilandarskih monaha, Sava je preneo očeve "cele i netaknute" mošti u Srbiju i pohranio ih u manastir Studenicu, na taj način ispunivši očevu poslednju želju da počiva u "zemlji otačastva svoga" i radi mirenja zavađene mu braće, onda su hilandarski monasi neutešno plakali.

Tada se Sveti Simeon javi u snu igumanu Metodiju i kaže mu kako je potrebno da njegove mošti budu prenete na rodnu grudu, ali da će za utehu hilandarskom bratstvu iz praznog groba njegovog iznići loza i dokle god ona bude rađala, dotle će i blagoslov njegov na Hilandaru da počiva.

Ta loza, ista svake godine bez izuzetka bogato rađa, iako se osim obrezivanja, ni na kakav drugi način ne neguje, niti se bilo kakve mere protiv filoksere ili drugih bolesti i štetočina preduzimaju, što predstavlja veliko čudo Božije.

Simeonovoj lozi se pripisuje čudotvorna moć, Svetogorci je smatraju jednim od svoja tri najveća čuda i veruju da će nastupiti kraj vremena kada ona bude uvenula.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs