ONO ŠTO JE MILEVA TRPELA U BRAKU BI RETKO KOJA ŽENA MOGLA: A sudbinu njenog i Ajnštajnovog sina nikome ne biste poželeli

Brak Mileve i Alberta Ajnštajna bio je daleko od idiličnog, a sudbina njihove dece bila je tužna.

Lifestyle
ONO ŠTO JE MILEVA TRPELA U BRAKU BI RETKO KOJA ŽENA MOGLA: A sudbinu njenog i Ajnštajnovog sina nikome ne biste poželeli
Foto: Wikipedia

Dokumentarac o fizičaru Albertu Ajnštajnu, biće dostupan na Netfliksu. Dokumentarni film "Einstein and the Bomb", reditelja Antonija Fiilipsona, prati život "najvećeg uma 20. veka ", fizičara Alberta Ajnštajna, kojeg igra glumac Ejdan Mekardl.

Film prati Ajnštajna i Hitlera, zbog kojeg je fizičar kasnije kontaktirao američkog predsednika Frenklina Ruzvelta i upozorio ga da će Nemačka možda razviti atomsku bombu. To je dovelo do trke u razvoju nuklearnog oružja i nastanka atomske bombe na kojoj su radili J. Robert Openhajmer i njegov tim.

Mileva Marić, Albert Ajnštajn
foto: Profimedia

Albert Ajnštajn smatra se jednim od najvećih umova ikada - magom prirodnih nauka i čovekom čiji je blistavi um rešio neke od ključnih misterija univerzuma. Čak i oni koji ne znaju ništa o nauci, fizici i teoriji relativiteta, koja je njegov najbitniji naučni rad i otkriće koje mu je donelo planetarnu slavu na polju nauke, znaju za njega i kako on izgleda. Čupava i razbarušena glava i ekcentričan osmeh – prva su asocija za neprikosnovenog naučnog genija.

Međutim, malo ko zna da je za teoriju relativiteta i njen nastanak, kao i za brojne druge naučne radove Alberta Ajnštajna, u velikoj meri zaslužna i supruga poznatog genija – Mileva. Mileva je bila briljantna fizičarka i odlična matematičarka i upravo ona rešavala je većinu matematičkih problema u nastanku poznate teorije i time ne samo pomagala svom suprugu, već egal učestvovala u njenom nastanku. Međutim, taj deo priče malo ko zna, kao i deo kako je Mileva živela pored Alberta.

Mileva Marić, Albert Ajnštajn
foto: Profimedia

Privatni život Mileve i Alberta Ajnštajna bio je sve samo ne lep. Albert je, kao i većina naučnika, bio zaokupljen svojim mislima i idejama, ali i kada to nije bio – bio je jako loš muž i nikakav otac. To je išlo do te mere da je čuveni genije krio postojanje svoje porodice i svog prvog deteta od javnosti.

Albert i Mileva dobili su 1902. vanbračno dete, devojčicu Lizel, a prema Albertovim strogim instrukcijama za to niko nije smeo da zna i Mileva je sa njom morala da se skriva u Srbiji. Albert nikada nije video ćerku. Špekuliše se da je devojčica, nakon što je Albert prinudio Milevu da je ostavi u Srbiji i pridruži mu se u Bernu, preminula od šarlaha. Do današnjeg dana nije do kraja razjašnjena sudbina Ajnštajnovog prvog deteta, a o njoj se saznalo tek pre oko 30 godina, kad su otkrivena pisma koja je par razmenjivao u to vreme.

Mileva Marić
foto: Profimedia

Još degutantnija činjenica koja govori o Anštajnu kao čoveku jeste to što se njegovo mlađe dete – Edvard, rodilo sa šizofrenijom, a čuveni naučnik je za njega govorio da "nije sasvim čovek".

Što se tiče Albertovog odnosa prema supruzi, koja je sve to vrema provela pomažući mu u radu i u isto vreme vodeći brigu o kući i dvoje male dece – može se reći da je bio osion, bezobrazan, bezdušan i nepravedan. Primer za to je činjenica da kada je dobio Nobelovu nagradu, prećutao je u potpunosti Milevino učešće u svim teorijama na kojima je radio, a koje su mu na kraju donele tu istu nagradu. Tako da, slobodno možemo reći da je Mileva Ajnštajn nobelovac koliko i Albert Ajnštajn, samo veći i bolji čovek!

Albert Ajnštajn, Elza Ajnštajn
foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Albertov i Milevin odnos tokom godina je bio kao ringišpil, ali onaj koji pretenduje da se otkači. Čuveni naučnik bio je kod kuće retko, odlazio je i dolazio kad mu se prohte, nekada se nije kući vraćao nedeljama, a imao je i broje afere.

Konačno, 1919. Mileva i Albert su se razveli, a ona je ostala da živi sa decom u Cirihu, u veoma skromnim uslovima i na rubu siromašta. Albet joj nije puno pomagao, ni u jednom smislu, pa ni finansijski.

Iste godine kada se razveo od Mileve, Albert je oženio Elzu Lovental, sa kojom je ostao u braku do 1936. godine.

Albert Ajnštajn
foto: Profimedia

Mileva Ajnštajn umrla je 1948. godine u Cirihu, a njena sudbina će ostati upamćena kao sudbina briljantene i požrtvovane žene, majke i naučnice, koju je pojela mračna senka sujetnog, oholog i sebičnog muža.

O Milevi Ajnštajn napisano je nekoliko knjiga, ali posebno se izdvaja knjiga amerikanke Meri Benedikt pod nazivom "Gospođa Ajnštajn" ("The Other Einstein" – u bukvalnom prevodu Drugi Ajnštajn) koja opisuje Milevin život pripovedajući u prvom licu – od mladosti i srećnih početaka sa Albertom do zaboravljanja od strane sveta da je ona ikada postojala.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs