PRVI PUT JE POKAZALA RUKE NAKON ŠTO JOJ IH JE MUŽ ODSEKAO ZBOG ŠOK RAZLOGA: Od jednog detalja, ljudima padaju vilice

Žena kojoj je muž odsekao ruke sekirom, danas je sredila svoj život i motiviše druge da učine isto.

Lifestyle
PRVI PUT JE POKAZALA RUKE NAKON ŠTO JOJ IH JE MUŽ ODSEKAO ZBOG ŠOK RAZLOGA: Od jednog detalja, ljudima padaju vilice
Foto: Printscreen Instagram/ margoritka1211

Margarita Gračeva je žena koja ima 32 godine i jezivo životno iskustvo, koje ju je zauvek obeležilo. Naime, ona je preživela napad muža zlostavljača koji joj je u naletu ljubomore odsekao obe šake sekirom.

Naime, pre nekoliko godina, užasna vest potresla je ne samo Rusiju, već i ceo svet. U naletu ljubomore, muž je sekirom svojoj supruzi odsekao šake, a potom je ostavio na prijemu bolnice, i odvezao se do policije da prijavi zločin.

Razlog, ako se to može uopšte tako nazvati, su njegove sumnje da ga vara, a Dmitri je nakon toga dobio zatvorsku kaznu od 14 godina.

Slep od ljubomore i zavisti

Njih dvoje su se upoznali u školi i počeli da izlaze posle fakulteta. Isprva su bili srećni, iako je on umeo brzo da plane oko trivijalnih stvari, i zakleo se da će je ubiti ako mu ikad bude bila neverna.

Njihova veza zapala je u krizu kad je Margarita počela da radi u reklamnom odeljenju dnevnog lista iz Serpukova. Uprkos diplomi, Dmitri je mogao da nađe posao samo kao vozač viljuškara i postao je zavidan prema njenoj karijeri i ljubomoran na njene muške kolege. Kod kuće je bio sve više hladan i povučen.

Kad je Margarita rekla da misli da treba da se razdvoje, on ju je ignorisao. Ali kad mu je donela papire za razvod, on se razbesneo. Jedne noći ju je napao u njihovom dvosobnom stanu, probudivši decu, koja su videla masnice po njenom telu. Sledećeg puta, kad joj je pretio nožem, otišla je u policiju.

"Napisala sam iskaz a dežurni policajac mi je rekao da će mi se javiti za 20 dana", rekla je Margarita u jednom intervjuu. "Istakla sam da do tad može da me ubije 20 puta."

Pet dana nakon što je njen slučaj odbačen zbog nedostatka dokaza, Dmitri je Margariti odsekao šake.

Stravični napad ova hrabra žena uspela je da preživi. Pred njom su bile teške operacije, a danas ima jednu bioničku ruku, a drugu prekrivenu ožiljcima kao stalni podsetnik na najjeziviji trenutak u svom životu.

Njena osakaćena leva ruka pronađena je u šumi i zašivena joj nazad tokom devetočasovne operacije. Kraudfanding kampanja sakupila je šest miliona rubalja (85.000 evra) za protetičku desnu šaku, koja joj je nameštena u Nemačkoj.

Ova hrabra dama je odmah nakon stravičnog napada podnela zahtev za razvod, a kasnije je objavila i knjigu "Srećna bez ruku" u kojoj se obratila svim ženama koje prolaze kroz porodično nasilje i podstakla ih da pobegnu iz takvog odnosa.

Inače, Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da isplati odštetu za četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita. Ruska vlada mora da plati više od 370.000 evra Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se takođe navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici, Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova, moraju da dobiju odštetu od po 25.000 evra.

Oporavak i druga šansa

Kako kaže, nije joj bila želja da postane slavna već da pomogne svima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Na prišivenoj ruci je uspela delimično da povrati funkcije, a odnedavno je počela da objavljuje i serije profesionalnih fotografija na kojima pozira i ističe svoju bioničku šaku u prvi plan.

Ipak, drugu ruku gotovo nikad nije prikazivala, sve do sad. Ona je objavila kolaboraciju sa jednim salonom, a u potresnom snimku obradila je čitavu situaciju, od trenutka kada se nasilje dogodilo do onoga što je danas.

"Transformacija iz @goar_avetisian. I želeli smo da ne samo da vidite lepu sliku, već da na ovaj način pokažemo moju priču novoj publici i skrenemo pažnju na probleme kao što su invalidnost i nasilje u porodici", napisala je Margarita.

Ovo je ujedno bio i prvi put da je pokazala kako njena odsečena ruka danas izgleda. No, pored ovog snimka, aktivistkinja je oduševila svoje pratioce i novim iznenađenjem koje je sve oduševilo i dovelo do suza radosnica.

Ona je podelila fotografiju na kojoj se vidi njen poveći stomak, zbog čega je bilo jasno njeno odsustvo sa mreža.

"Sve je teže sakriti stomak, a oni najpažljiviji su počeli da primećuju moje izmenjene forme", otkrila je Margarita.

Margarita već ima tri sina od kojih je dva dobila sa bivšim suprugom, a jednog sa drugim mužem. Njih dvoje su se dugo upoznavali, i kako je rekla i sama i više navrata, trebalo joj je vremena da ga "upozna".

"Strpljivo me je čekao i nije me pritiskao i zahtevao da definišemo vezu. Verujem da je zato i uspelo. Moja dva sina se sjajno slažu sa njim", kaže Margarita, dodajući da njeni sinovi ne znaju ništa o tome kako je njihov otac majci odsekao ruke.

(Stil/ Wanted)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs