NAKON ŠTO SU TITU ODSEKLI NOGU, NJEGOVO TELO JE POČELO UBRZANO DA PROPADA: Kada je umro, evo šta su našli u sefu

Kako je izgledala smrt Josipa Broza Tita, a potom i otvaranje sefa

Lifestyle
Autor:
NAKON ŠTO SU TITU ODSEKLI NOGU, NJEGOVO TELO JE POČELO UBRZANO DA PROPADA: Kada je umro, evo šta su našli u sefu
Foto: Mevald Karel / ČTK / Profimedia

Josip Broz bio je dobrog zdravlja i ta informacija je plasirana u javnosti, iako je Tito bio u devetoj deceniji života i imao godinama dijabetes zbog čega je primao insulin.

Sedamdesetih godina prošlog veka, uz Tita je stalno bio tim od 6 lekara, koji su neprestano dežurali uz njega.

25. decembra 1979. godine, doktor Milomir Stanković je uočio da je stopalo leve Titove noge bledo, hladno i da ima modrice. Utvrđeno je da je zapušen veliki krvni sud na butnoj arteriji koja mu hrani nogu.

Tito je u početku izbegavao pregled konzilijum, ali nakon jakih bolova u nozi, pristao je. Pošto je Tito odbijao "rezanje noge" odlučeno je da se leči lekovima.

Tito je sve češće osećao bolove u nozi, zbog kojih noću nije ni spavao.

Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Pošto terapija lekovima nije uspela, Tito biva ubeđen da prihvati operaciju, ali je naglasio da na amputaciju noge ne pristaje.

Tito je operisan u Kliničkom centru Ljubljana. Bajpas koji je stavljen u nogu brzo se zapušio što je dovelo do ubraznog propadanja tkiva leve noge.

Nakon operacije, došlo je do pogoršanja Titovog zdravstvenog stanja. Prvo je dobio temperaturu, dok mu se voda skupljala u plućima. Nakon 8 dana njegovo stanje se popravilo i tada su mu lekari saopštili da je amputacija noge neophodna.

Tokom razgovora sa lekarima, Tito je rekao da i sam uviđa kako operacija nije uspela zbog čega je pristao na amputaciju. Nova operacija je završila amputiranjem leve noge, visoko iznad kolena i to 21. januara.

Jovanka Broz, Tito
foto: Profimedia

Tito se posle ove operacije oporavljao brzo, prebačen je na bolničko lečenje, naručena je proteza iz Nemačke, kao i invalidska kolica na motorni pogon.

Ali onda njegovo zdravstveno stanje počinje da se pogoršava. Prvo su mu bubrezi otkazali, a potom je došlo do upale pluća.

Tito je svakodnevno bio na dijalizi, ali to mu nije pomagalo. Početkom februara je došlo do moždanog krvarenja, da bi 13. februara Tito upao u moždanu komu.

Organi su polako otkazivali i Tito je preminuo 4. maja 1980. godine u 15.05 časova.

Istog dana kada je Tito umro rađena je i obdukcija.

"Posle šest sati rada završili smo i poslednji čin tada velike drame velike Jugoslavije. Čim je završena obdukcija, otišli smo na Brdo kod Kranja, istuširali se, pokupili stvari i krenuli u Ljubljanu gde je već bio spreman 'plavi voz'. Čuo sam da je njegovo telo smešteno najpre u limeni, a potom u težak, pretežak sanduk od hrastovog drveta", rekao je dr Lalević, svedok ovog događaja.

Posle je sanduk premešten u Beograd gde je počela sahrana.

Sef Josipa Broza Tita je tada zapečaćen i čuvan 33 godine.

Kada je otvoren u njemu su nađene sledeće stvari:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs