MUŽU JE PODVODILA DEVICE ZA ORGIJE: Tretirao je kao psa, nije smela da izlazi i morala da "ujeda" kad on tako kaže

Jednu od svojih supruga poslao je u zatočeništvo, a imao je čak devetoro dece

Lifestyle
Autor:
MUŽU JE PODVODILA DEVICE ZA ORGIJE: Tretirao je kao psa, nije smela da izlazi i morala da "ujeda" kad on tako kaže
Mao Cedung, Foto: Profimedia

Mao Cedung je u svetu poznat kao lider partije i jedan od vodećih teoretičara komunizma, ali se malo zna o njegovim erotskim apetitima. Ženio se čak četiri puta, imao na stotine ljubavnica, a većina njih je doživela jezivu sudbinu.

Kada je srela Velikog predsednika Mao Cedunga, Li Šumeng je bila glumica drugog plana, više prepoznatljiva u Šangaju po svojim vezama s muškarcima nego po umetničkom radu.

Nakon što je u sedištu Komunističke partije u Yan'anu, u provinciji Shaanxi, Mao bio zaintrigiran njenim šarmom, odlučio je da sledi svoje srce, suprotstavivši se kritikama drugova koji nisu odobravali vezu s popularnom starletom.

supruga mao cedunga
foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Ko je Li Šumeng koja mu je podvodila maloletnice?

Li je dobro znala sa kim ima posla, pa se već u početku veze sa Cedungom zalagala da njegovi seksualni apetiti budu zadovoljeni tako što mu je sama dovodila mlade žene i device.

Razveo se od tadašnje supruge i stupio u brak s Li 1939. godine, nadarivši joj ime Jiang - Velika Reka. Tada je Li imala 24 godine, dok je Mao imao gotovo dvostruko više.

- Za nju je bio očinska figura koju nikada nije imala - kaže biograf Ros Teril u dokumentarnom filmu "Gospođa Mao: uspon i pad Đijang Ćing", emitovanom na nemačkom kanalu ZDF.

Njen pravi otac je bio alkoholičar i teško ju je zlostavljao u detinjstvu. Zbog toga je ceo život grčevito tragala za priznanjem i koristila svaku priliku da privuče pažnju drugih ljudi.

supruga mao cedunga
foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Međutim, za brak s Maom morala je da plati skupu cenu: komunistička vrhuška zahtevala je da najmanje 20 godina ne izlazi u javnost zajedno sa suprugom. Zabranili su joj bilo kakvu političku aktivnost, ali se ipak izborila za plesne večeri u sedištu Komunističke partije na kojima su puštali muziku iz holivudskih filmova.

Mao ju je, međutim, ubrzo zanemario i provodio noći s drugim ženama. Najkasnije 50-tih godina, njihova ljubav se potpuno ugasila.

Osvetnički pohod za vreme Kulturne revolucije

Svi koji vole operu, pozorište, muziku i film u staroj formi nisu dobri komunisti, govorila je. Već početkom 60-tih godina počela je da piše tzv. uzorne opere, u kojima su komunistički heroji pobeđivali kapitalističke kriminalce. Njeni savremenici, međutim, tvrde da je iza zatvorenih vrata u tajnosti i dalje gledala holivudske filmove.

Mao Cedung
foto: Profimedia

"Seks funkcioniše samo u početku"

Neograničena kontrola nad kulturnim zbivanjima obezbedila joj je položaj u javnosti kakvom je oduvek stremela. Za to joj nije bila potrebna Maova pažnja:

- Seks funkcioniše samo u početku. Posle dužeg vremena, u životu je važna samo moć - smatrala je.

Po Maovom i njenom nalogu "Crvena garda" širila je strah i trepet. Nekadašnji saradnici, koji su u međuvremenu pali u nemilost, osuđivani su na smrt na prekim sudovima. Procenjuje se da je u progonima do 1976. ubijeno dva miliona ljudi.

Đijang Ćing je svoju mržnju pre svega uperila protiv supruge Liu Šaoćija, koji je 1959. zamenio njenog muža na mestu predsednika.

"Madam Mao", omražena u narodu, bivala je sve moćnija i postala je prva žena u politbirou. Njen plan da nasledi muža na funkciji ipak nije uspeo: posle Maove smrti devetog septembra 1976. Đijan Ćing je i sama postala žrtva svojih protivnika, pre svega Deng Sjaopinga, koji će vladati Kinom sve do 1997.

Mao Cedung
foto: Profimedia

Demon belih kostiju

Milioni ljudi pratili su na televiziji suđenje "Demonu belih kostiju", kako su je nazivali u jazvnosti. Osuđena je na smrt, ali kako se pogubljenje Maove udovice ipak činilo neprimerenim, kazna je preinačena u doživotnu robiju.

Đijang se branila da je samo sledila Maova naređenja:

- Bila sam Maov pas. Veliki predsednik mi je naredio da ujedam. I ujedala sam - izjavila je.

Godine 1991. puštena je iz zatvora u kućni pritvor, jer je dobila rak. Samo deset dana kasnije obesila se u kupatilu pomoću omče koju je napravila od maramica."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs