OTKRIJTE MAGIJU PRIRODE, SOKOBANjA - ZELENO SRCE SRBIJE

U 2022. godini Sokobanja je bila najpopularnija turistička destinacija u zemlji, sa najvećim brojem ostvarenih noćenja.

Lifestyle
Autor:
OTKRIJTE MAGIJU PRIRODE, SOKOBANjA - ZELENO SRCE SRBIJE
Foto: Promo

Netaknuta priroda, prekrasni pejzaži, biserna reka Moravica, dva jezera Vrmdžansko i Bovansko, četiri planine, a posebno dominantni Rtanj i šumoviti Ozren, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi što je Sokobanja od najranije istorije, a danas u vreme visokog stepena zagađenja u urbanim sredinama, jedna od najpopularnijih destinacija među ljubiteljima, prirode, dobre zabave, relaksacije i aktivnog odmora.

U 2022. godini Sokobanja je bila najpopularnija turistička destinacija u zemlji, sa najvećim brojem ostvarenih noćenja.

Sokobanja
foto: Promo

Pored toga što je Sokobanja oaza nepreglednog zelenila, bujne prirode, kristalnog vazduha, planinskih izvora, veličanstvenih zdanja, duge, bogate istorije, tradicije, turističko je mesto u Srbiji sa najdužim iskustvom u organizovanom turizmu od 186 godina.

Područje Sokobanje obiluje i vrednim kulturno istorijskim spomenicima i sakralnim objektima: a to su pre svega srednjovekovno utvrđenje Sokograd, tursko kupatilo (Amam) iz XV veka, crkve sagrađene u periodu od XI – XIX veka.

Bez obzira na to, što je kroz istoriju okosnica njenog razvoja bio zdravstveni turizam, najveći broj gostiju koji danas dolazi u Sokobanju, čini to zbog njene magične prirode, kako bi aktivno proveo godišnji odmor i stvorio nesvakidašnji doživljaj u zdravom okruženju, iskustvo koje se pamti i stvara želju za ponovnim dolaskom.

Sokobanja
foto: Promo

Sokobanja, prva ekološka opštiuna u Srbiji, raj je za porodice, poslovne ljude i ljubitelje aktivnog odmora. Šetače opušta tišina planina, a planinare, bicikliste, kanuiste, jedriličare, ribolovce, lovce, naučnike, živopisne prirodne lepote, mlade i noćobdije buran noćni život i bogat zabavno-umetnički program, a sve koji dođu, bogati gurmanluci i specijaliteti sokobanjskog kraja.

https://sokobanja.rs/

Posetioci koji su u potrazi za avanturom i uzbuđenjem mogu se oprobati u adrenalinskim sportovima kao što su paraglajding, jedrenje na Bovanskom jezeru, mountain climbing, mountain biking kako bi se oslobodili „viška energije“. Onima koji vole laganija uživanja na raspolaganju je akva park sa vodenim atrakcijama i moderni spa centri sa termalnom vodom, vožnja kvadovima, biciklima, uređenim biciklističkim stazama na Ozrenu i Rtnju, kanuima na Bovanskom jezeru. Ljubiteljima boravka u prirodi dostupno je 36 uređenih izletišta u nesvakidašnjem prirodnom ambijentu, planinarske staze ukupne dužine od čak 450 kilometara, vidikovci, objekti za posmatranje prirodnih retkosti, panoramski putevi, staze zdravlja....

Sokobanja
foto: Promo

Većina turističkih i prirodnih atrakcija nalazi se u zaštićenim područjima, prostoru bogatom velikim brojem biljnih i životinjskih vrsta, jedinstvenih geomorfoloških oblika, vrsta lekovitog i aromatičnog bilja.

Kakav god odmor ljudi odaberu, za kratko vreme provedeno u Sokobanji relaksiraju svoj organizam, poprave svoje zdravlje, podignu kondiciju i tako okrepljeni sa novom pozitivnom energijom vrate se svakodnevnom životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs