SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAEVZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE

Stariji ljudi često žele da svoja iskustva i mudrosti podele sa mlađim generacijama kako bi im olakšali mnoge stvari u životu.

Lifestyle
19:31h Autor:
SAVETI NAŠIH BAKA I DEKA KOJE BI TREBALO OBAEVZNO DA POSLUŠAMO: Prenosili su se sa kolena na koleno i STVARNO RADE
Saveti naših baka koje bi svako od nas trebalo da posluša, Foto: Shutterstock

Korisni saveti i trikovi naših baka i deka bi se u današnje vreme mogli nazvati i „kuhinjskim trikovima“. Oni još uvek predstavljaju dobri stari grumen mudrosti. Kao i kod svih bakinih priča, tajni i saveta, vaše iskustvo sa njima može varirati. Neki od ovih bisera preživeli su i po nekoliko generacija a sudeći po recenzijama zaista i rade. Ovo su neki od njih:

  • Da bi ste uklonili neprijatan miris sa ruku nakon seckanja luka jednostavno ih protrljajte kašikom od nerđajućeg čelika. Čelik će apsorbovati miris. Sirova zrna kafe takođe mogu da pomognu.
  • Ukoliko ste presolili supu ili čorbu, u nju stavite oguljen krompir. On će apsorbovati višak soli.

    begova čorba, čorba
    foto: Shutterstock

  • Kada kuvate jaja, ubacite prstohvat soli u vodu da ne popucaju.

  • Ne stavljajte citruse ili paradajz u frižider. Niske temperature narušavaju ukus i aromu ovih proizvoda.

  • Za pranje posuđa od livenog gvožđa nemojte koristiti deterdžente. Samo ga istrljajte solju i čistim, suvim papirnim ubrusom.

  • Da prazne hermetički zatvorene posude ne bi stekle neprijatan miris tokom skladištenja, u svaku sipajte prstohvat soli.

  • Ako vam je sos slučajno zagoreo, sipajte ga u čistu šerpu i kuvajte dalje. Dodajte malo šećera, pazeći da sos ne zasladite previše. Šećer će ukloniti miris zagorelosti.

    Sos, paradajz sos
    foto: Shutterstock

  • Pre nego što krenete da seckate čili papričice, namažite ruke biljnim uljem: tako se ulje ljute paprike neće upijati u kožu.

  • Ako planirate da pravite kokice, potopite zrna u vodu 10 minuta. Osušite zrna i spremite ih kao i obično. Ovo će skratiti vreme pripreme i biće manje neotvorenih zrna.

  • Da krompir ne klija u vrećici, stavite jabuku u nju.

  • Ostaci vina se mogu zamrznuti u posudi za led, a zatim dodati u supe i sosove.

  • Ne čuvajte banane zajedno sa drugim voćem. Podelite gomilu i držite banane odvojene jedna od druge. Banane ispuštaju gas koji dovodi do brzog sazrevanja voća (i drugih banana). Pojedinačno, oni će duže ostati sveži.

    banane
    foto: Shutterstock

  • Kada odmrzavate meso, prelijte ga sa malo sirćeta. Ne samo da će meso učiniti mekšim, već će i pomoći da se brže odmrzne.

  • Ukoliko ste opečeni, namažite opekotinu senfom. Ostavite neko vreme i to će smanjiti bol i sprečiti pojavu plikova.

  • Ako vam je aluminijumska šerpa potamnela, skuvajte u njoj koru od jabuke.

  • Kada se so zapekne od vlage, stavite malo pirinča. Upijaće višak vlage.

  • Ukoliko vam se čaša zaglavi u drugoj čaši, nemoguće je izvući je. Stavite led u unutrašnju čašu, a spoljašnju umočite u toplu vodu. Pod uticajem toplote, staklo će se proširiti, a hladno staklo će se skupiti i lako se mogu odvojiti.

  • Nanesite pamučni tufer umočen u sirće na svežu modricu, i ona se neće pojaviti, a sama povreda će brže proći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs