Da li ste znali?

Drevna proročanstva: Po kalendaru Maja i Veda uskoro počinje vladavina ženske energije

Proces otkrivanja žene u sebi prekrasan je i za svaku ženu vrlo intiman put. On je nalik povratku kući nakon dugo godina
Lifestyle
12:54h Autor:
Drevna proročanstva: Po kalendaru Maja i Veda uskoro počinje vladavina ženske energije
Foto: Shutterstock

Briga, mir, harmonija i blagostanje su kvaliteti koji nedostaju današnjem svetu u kome je dominantna muška energija. Međutim, drevna proročanstva tvrde da će doći vreme vladavine ženske energije, piše Lovesensa.rs.

Žene koje žele da budu jednake s muškarcima nemaju vlastitih ambicija, jednom je izjavio američki pisac, psiholog i aktivista Timoti Liri (Timothy Leary). Na takvu izjavu naveli su ga brojni pokreti nastali u drugoj polovini dvadesetog veka koji su podržavali žene u procesu osveštavanja i jačanju njihove uloge u društvu. Mnogi od tih pokreta nastoje da to ostvare izjednačavanjem žena s muškarcima u svim segmentima, zastupajući stav kako su razlike među polovima zapravo naučene i da one suštinski ne postoje.

OVDE saznajte numerologiju kućnog broja - slučajnosti ne postoje.

Međutim, takvim stavom, kao i time što aktivistkinje izražavaju sumnju u vrednost autentičnih ženskih kvaliteta, ne osnažuju se žene nego se, naprotiv, doprinosi daljem potiskivanju naše ženstvenosti.

Premda su nam neke razlike zaista usađene vaspitanjem, mnoge su ipak urođene. One nisu samo biološke, nego se odražavaju i u načinu razmišljanja i doživljavanja sveta, načinu na koji se postavljamo prema životnim izazovima i u mnogim drugim segmentima. Te razlike ne predstavljaju naše slabosti kojih treba da se stidimo ili da ih odbacimo. Naprotiv, upravo se u njima i krije naša snaga. One u sve unose dinamiku, bez njih ni sam život ne bi bio moguć. On doslovno i nastaje jedino kada muška i ženska energija deluju zajedno, stoga je ženska energija, upravo ovakva kakva jeste, savršena i nezamenjiva.

OVDE saznajte kako Mesec utiče na naše zdravlje.

Za razliku od muškog principa, koji je vrlo usmeren i sve barijere na putu do cilja ruši poput vatre, brzo i snažno, ženska energija ih vešto zaobilazi. Ona deluje poput vode. Treba joj vremena da se pokrene, a kada deluje, blaga je i prilagodljiva, i zato s lakoćom nalazi put do cilja, a pritom nikoga ne povredi. Zbog svoje sposobnosti da druge ljude osete na najdubljem nivou žene i intuitivno znaju kada je, na primer, pravo vreme za izlaganje neke ideje, kako da je predstavi da bude svima prihvatljiva ili, pak, kako da nešto neprijatno izlože na konstruktivan način.

OVDE pogledajte video koji će vam za samo 60 sekundi promeniti pogled na život.

Upravo zbog toga žene će mnogo lakše osvajati simpatije drugih, lakše će se povezivati s ljudima, a samim tim će puno lakše dobijati podršku drugih. One će često znati šta drugi misle a da to i ne kažu, osetiće kada neko laže ili kada nešto oko njih nije kako treba. Te informacije koje hvataju mimo svojih pet čula pomažu im da donesu ispravne odluke ili da sebe i druge poštede brojnih problema i neugodnosti.

Ženska energija je poput vode - blaga i prilagodljiva

Kada se ženski princip odražava na zdrav i autentičan način, žene svojim delovanjem neće ići protiv interesa ili potreba drugih. Upravo zbog toga će u proces odlučivanja mnogo češće uključivati i druge, biće spremnije za dijalog i saradnju ili za traženje rešenja na pola puta. Ali ako zajednički interes ne postoji, ako njihovo delovanje na bilo koji način šteti drugima ili ako ih u onome što rade ne prati dobar osećaj, one će, za razliku od muškaraca, mnogo lakše od svega odustati.

OVDE pročitajte životnu lekciju koju svako treba da nauči - pustite ljude da vas ogovaraju, a evo i zašto!

Često su spremne da žrtvuju kratkoročne ciljeve kako bi sačuvale harmoniju, dugoročnu stabilnost i postojanost. Premda se ova ženska osobina ponekad doživljava kao slabost, iskustvo pokazuje da se upravo na takvim kvalitetima i temelji dugoročno održivi razvoj. U korporativnom sektoru u poslednje vreme sve je popularniji takozvani transakcijski, ženski stil vođenja koji se zasniva na spomenutim osnovama, a korporacije koje ga primenjuju dokazano beleže dugotrajnije uspehe i manje su osetljive na tržišne turbulencije.

S druge strane, i države koje su vođene na taj način (poput, recimo, Finske ili Švedske) politički su mnogo stabilnije, beleže manje društveno raslojavanje, veće stope ekonomskog rasta i uopšte veći stepen društvenog blagostanja. Ali da bi svi ti autentični kvaliteti ženske energije došli do izražaja, bitno je da se slobodno izražavaju jer se u protivnom neće odraziti u svim svojim potencijalima, a neretko će preći i u svoju suprotnost.

Žene će postati ćudljive i hirovite, teško će se pokretati i kada treba, a nedostajaće im i asertivnosti, istrajnosti i usmerenja. Ponekad će čak zaboravljati i na vlastite potrebe ili će u njihovom ostvarivanju pribegavati manipulacijama. Dugoročno to će rezultirati ogromnim nezadovoljstvom i frustracijom, što će se ispoljiti kroz razne oblike (auto)destruktivnog delovanja.

To se i događa jer su sve žene, u većoj ili manjoj meri, prisiljene na potiskivanje ženstvenosti. Naime, oduvek se ženski princip smatrao manje vrednim u odnosu na muški. Cela naša istorija obeležena je muškim osvajačkim pohodima, a ispisana je i muškim perom, pa ne čudi što su muške vrline hrabrost, istrajnost, usmerenosti i snaga na razne načine u njoj slavljene. A blagost, saosećajnost, zajedništvo i saradnja, kao autentični ženski kvaliteti, istorija kao da je odbijala da prepozna na pravi način, čak su često smatrane i dokazom slabosti.

O navodnoj muškoj nadmoći vekovima pišu uticajni filozofi i naučnici - od Aristotela, preko Dekarta i Ničea pa sve do Frojda, što je i pomoglo da se takav mit održi hiljadama godina. Na njemu je izgrađena kompletna naša civilizacija te je toliko duboko ukorenjen u naše sisteme da nam i danas na razne načine određuje razmišljanje, ponašanje i ceo život, iako često nismo ni svesni toga.

Potrebno je pronaći ženu u sebi i prigriliti je sa svim njenim kvalitetima

Ženama kao da je zabranjeno da to stvarno i budu. Od malih nogu usađivano nam je uverenje da nismo dovoljno dobre takve kakve jesmo, zbog čega sebe istinski nismo ni mogle da zavolimo, pa se i kao odrasle katkad osećamo loše u svojoj koži ili osećamo krivicu i stid a da ni same ne znamo zašto. Da bismo bile prihvaćene, nesvesno smo još kao devojčice znatan deo sebe odbacile, a time i dobar deo svoje ženstvenosti.

OVDE saznajte uz pomoć koji sedam praktičnih saveta možete da unapredite svoj život.

Neretko smo, da bismo bile cenjenije ili čak zaslužile svoje mesto pod suncem, inače rezervisano za muškarce, svoju blagost, saosećajnost i emotivnost svesno ili nesvesno pokušale da zamenimo muškim kvalitetima, a na to nas i danas podstiču razni pokreti koji pokušavaju da nas izjednače s muškarcima.

Međutim, kada ženstvenost zamenimo muškim kvalitetima, obično više ne odražavamo kvalitete nijednog principa, nego se stalno selimo iz krajnosti u krajnost - kao da ni same ne znamo gde pripadamo. Ako na taj način i ostvarimo ono što smo zacrtale i tako zaslužimo poštovanje društva, nećemo ga naći u sebi i nećemo naći svoj mir. Jer, potiskivanje vlastite prirode uvek je bolno, a kada to činimo, bez obzira na to iz kojeg razloga, same sebe razaramo iznutra.

OVDE pročitajte šta se desi kada se uhvatite u kolo sa neznalicama - fantastična lekcija!

Svaka revolucija, pa tako i ova koja pokušava da osnaži žene, osuđena je na propast ako pre toga u sebi nismo sproveli pravu i istinsku (r)evoluciju. A da bi se ona zaista i dogodila, potrebno je pronaći ženu u sebi i prigrliti je zajedno sa svim njenim kvalitetima. U autentičnim ženskim kvalitetima i krije se sva naša snaga. Tek kada živimo svoju ženstvenost u stanju smo da izrazimo sve svoje potencijale. Jedino takve smo i privlačne kao žene, takve postajemo savršene i kao ljudska bića. Tek kada živimo svoju autentičnu žensku prirodu možemo biti istinski srećne i onda usrećivati druge oko sebe.

Kako su žene u oslobađanju svoje individue suočene s nizom izazova koji su muškarcima nepoznati, pa najčešće nisu u stanju ni da ih razumeju, psihoterapeutkinja En Vilson Šejf (Anne Wilson Schaef) ističe da bi u psihoterapijskom procesu ženama trebalo pristupati drukčije nego muškarcima.

OVDE pročitajte šta su poznati rekli o sreći.

Naime, klasičan pristup, koji ne vodi računa o ženskoj specifičnosti i raznim oblicima istorijskih uslovljenosti, mogao bi čak da dovede do suprotnog efekta od željenoga - do osnaživanja muškog principa i daljeg potiskivanja ženstvenosti. Zato će u takvome radu posebno efikasni biti pristupi koji podržavaju ženski princip. U duhovnosti ženski princip se vezuje za naše nesvesno, a taj deo nas najviše komunicira bojama, slikama i simbolima. Samim time sve terapije koje se temelje na tome, kao što su terapija slikanjem, crtanjem ili pak hromoterapija, pomažu nam da brže izbacimo potisnute sadržaje i tako lakše oslobodimo ženu u sebi.

Ples - centar ženske seksualnosti

Prema taoističkoj mudrosti život je pokret jer se u inerciji uma ili tela ništa ne događa. Ženama je, zbog veće povezanosti s telom, tokom rada na sebi pokret izuzetno važan.

OVDE pročitajte sedam životnih lekcija koje nas je naučila Odri Hepbern.

Kada, na primer, tokom plesa ili drugih oblika ritmičnog gibanja oslobodimo svoje mentalne kočnice i potpuno se prepustimo lepoti pokreta, u stanju smo da razrešimo i najdublje i najbolnije povrede, otpustimo blokiranu energiju i transformišemo je u konstruktivne emocije, a da najčešće i ne znamo šta se u tom procesu događa. Pri tome će najefikasniji biti upravo oni plesovi koji se koncentrišu na pokrete u drugom energetskom centru, predelu reproduktivnih organa (trbušni ples, ples oko šipke i slično).

Naime, to je ujedno i centar naše ženstvenosti jer upravo u njemu dolazi do lomljenja životne energije na mušku i žensku. Dok plešemo, s telom se pokreće i naša ženska energija, koja je kod većine žena upravo u tom delu tela uspavana. Takvim pokretima dodatno osvešćujemo telo, a time i svoju senzualnost i seksualnost, učimo da volimo sebe kao ženu, razvijamo samopouzdanje i samopoštovanje. Jednostavno - učimo da budemo slobodne.

Proces otkrivanja žene u sebi prekrasan je i za svaku ženu vrlo intiman put. On je nalik povratku kući nakon dugo godina. Pa, uprkos tome, taj put nije nimalo lagan. Hvatamo se ukoštac s nizom ograničavajućih programa koji su nam hiljadama godina utiskivani u podsvest i koje zato nije jednostavno ni osvestiti ni odbaciti.

On je težak i zato što se, slaveći ženu u sebi, konfrontiramo s vrednostima cele civilizacije na kojoj smo izrasli, a koja ne otpušta svoje mitove i privilegije tako jednostavno.

Pa ipak, kad su u retkim istorijskim razdobljima autentični ženski kvaliteti bili priznati i integrisani u društveni poredak (poput razdoblja neolitika) pokazale su se mnoge dobrobiti ne samo za pojedince nego i za društvo u celini - ljudi su više vodili brigu jedni o drugima, te su živeli u miru, harmoniji i blagostanju.

OVDE saznajte zašto Japanke ne stare i ne goje se.

Upravo su to kvaliteti koji nedostaju današnjem svetu čiji je poredak zbog negativnih manifestacija dominantnosti muške energije postao neodrživ. No, prema predviđanjima drevnih civilizacija i zapisa (Maja i Veda), to bi uskoro trebalo da se promeni. Prema njihovim kalendarima polako ulazimo u eru u kojoj će autentični ženski princip, sa svim dobrobitima i kvalitetima, pomoći da se svet u kojem živimo uravnoteži i tako postane lepše i prijatnije mesto za život nego što je to danas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs