razbija predrasude

NINA IMA MUŠKU PROFESIJU I OTIŠLA JE U NEMAČKU DA RADI: Otkriva sve o životu tamo, a mnogim Srbima se to NEĆE SVIDETI

Nina je otkrila sve o životu i radu u Nemačkoj i brojna mišljenja je promenila!

Lifestyle
16:36h Autor:
NINA IMA MUŠKU PROFESIJU I OTIŠLA JE U NEMAČKU DA RADI: Otkriva sve o životu tamo, a mnogim Srbima se to NEĆE SVIDETI
Nina je otkrila sve o životu i radu u Nemačkoj, Foto: Printscreen Facebook / Nina Sovilj

Nina Sovilj je posebna dama koja ruši sve predrasude kada je u pitanju podela muških i ženski poslova. Naime, bavi se zavarivanjem, a iako je to opasna profesija, naglašava da je istinski voli i uživa u njoj. Krajem novembra prošle godine otišla je u Nemačku zbog poslovne ponude, a pet meseci kasnije otkriva kako zaista tamo izgleda život.

Radi se ceo dan, kao i kod nas. Svi rade, ali nema onog "za koliko će, kada će biti urađeno, koliko je urađeno". Jednostavno, posao ide svojim tokom. Sve je tu, pa čak i usisivač za izduvne gasove. Tako da, što se zdravlja tiče, čuvaju nas. Čak je nedavno bio i jedan sastanak na kom su nam bukvalno rekli da nije bitno koliko uradimo, već da uradimo bezbedno. Mnogo znači ljudima to što su opušteni na radnom mestu - kaže Nina za Novu.rs, koja je otišla u Nemačku kako bi pokušala više da zaradi i obezbedi sebi bolji život.

Ističe da do sada nije imala nikakvih neprijatnosti.

– Čak su me dva puta pustili u prodavnici preko reda, bila je subota, a verovatno su to uradili, jer sam bila u radnom odelu – navodi Nina.

Otkriva da je u Nemačkoj najveći trošak plaćanje rente za stan, kao i računi za komunalije i struju.

– Meni stan u Nemačkoj plaća firma u kojoj radim. Podrazumeva se da firma pokriva i troškove struje i ostalih računa. Inače, što se mog stana tiče, mesečni zakup je 600 evra. Primetila sam da se na visoke stanarine žale ljudi koji odjednom žele da imaju sav komfor, pa biraju skupe stanove - objašnjava.

Nemačka
foto: Shutterstock

Otkriva da je minimalna cena rada u Nemačkoj trenutno 12 evra po satu.

– Kirije umeju da budu skupe, ali su cene hrane slične kao kod nas. Inače, ostale stvari su baš jeftine – možete da kupite, na primer, majicu za dva evra ili, od kućnih potrepština, makaze za jedan evro – kaže Nina.

Napomenula je da uspe da nakupuje sve što joj je potebno, a da opet uštedi.

– Znate, treba malo truda, malo hrabrosti i nađe se bolje radno mesto i bolja plata. Nadam se da će jednog dana biti bolje i kod kuće - zaključila je Nina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs