SREĆAN 8. MART: Žene, majke, kraljice, svaki dan je vaš!

Za ovaj praznik nekad su se u firmama pravile proslave, pljuštali su pokloni od dece i muževa, putovalo se... A danas jedva da se pokloni pokoji cvetak

Lifestyle
09:59h Autor:
SREĆAN 8. MART: Žene, majke, kraljice, svaki dan je vaš!
Srećan 8. mart, Foto: Shutterstock

Nekada je 8. mart bio praznik nad praznicima, mnogima čak i važniji od Nove godine. U onim dobrim starim vremenima tog dana slavilo se na svakom koraku - po firmama (ili preduzećima, kako se tada govorilo), restoranima, kućama... Putovalo se čak i na izlete. Muškarci su žurno koračali ulicama sa buketima karanfila uvijenim u providni celofan sa obaveznom crvenom mašnom, a poneki bi kupio i nešto od keramike ili kristala, koji je tada baš bio na ceni. U vrtićima i školama održavale su se priredbe, sve u čast mama, a iz škole smo za njih donosili ručno izrađene čestitke i ogrlice od nanizane i obojene šuplje testenine. Sve te uspomene i poklone mnoge čuvaju i dan-danas.

Cveće, Buket Cveća, Buket, Ruže
foto: Shutterstock

A dame bi skockane, s natapiranim frizurama, odlazile na posao znajući da taj dan neće raditi skoro ništa. Jer to je u pravom smislu reči bio njihov dan, pun radosti i veselja. Usred ili posle radnog vremena običaj je bio da se sa kolegama malo i proslavi uz piće i iće, pa su se pravile zakuske, najčešće po restoranima. Bio je to baš lep običaj, a žene su se, čini nam se, mnogo više poštovale.

Bilo je to baš, baš dobro vreme...

Jugoslavija
foto: Profimedia

A kako je danas

Ruku na srce, ovaj međunarodni praznik danas skoro da nema baš nikakav značaj. Pretekao ga je Dan zaljubljenih, koji je takođe za mnoge besmislen, a prodavačice u cvećarama kažu da pažnja, polako ali sigurno, pada u zaborav. Bar po broju cvetova koje tog dana prodaju.

Danas je, nažalost, manje bliskosti među ljudima, svi gledaju svoja posla, nezadovoljni smo i frustrirani svim i svačim, pa 8. mart prođe nekako nezapaženo. A nema se ni para za kupovinu poklona jer se teško izlazi na kraj s platom od prvog do prvog. Jer inflacija gazi.

Istina, ima muževa i momaka koji se sete da kupe neku sitnicu, ima i firmi (do duše, sve manje) koje radnicama poklone vrednosni vaučer. I to je lepo, obraduje čoveka sitnica. Ali nema euforije...

Ciklama, Karanfil
foto: Shutterstock

Kad malo bolje razmislimo, ne mora ni da je bude. Ali neka ne bude udaraca, ružnih reči, maltretiranja i nasilja nad ženama bilo koje vrste. Za to danas više nego ikada treba da se borimo. Ne dajte na sebe, niste zaslužile da vas iko kiti modricama ili ružnim rečima.

Zaslužujete najbolje

Drage naše čitateljke, nije samo danas vaš dan. Svi dani su vaši, zato ugodite sebi u svakom smislu.

A vi, dragi muškarci, budite zaštitnici, džentlmeni, držite svoje dame kao malo vode na dlanu. Pokažite im ljubav i poštovanje jer bez njih vam život ne bi bio isti. Valjda to znate.

I isprsite se malo danas, ali samo ako to radite od srca. Drugačije ne bi valjalo.

Međunarodni dan žena obeležava se širom sveta u spomen na 8. mart 1908. godine, kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u Njujorku protestovalo tražeći kraće radno vreme, bolje plate, pravo na majčinstvo, pravo na obrazovanje, pravo glasa i ista prava kao i muškarci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs