OVAJ BOSANAC GOVORI PREKO 70 JEZIKA I ZBOG TOGA MU SE DIVI CEO SVET: Njegova metoda učenja je veoma jednostavna

Muhamed Mešić govori preko 70 stranih jezika, a prvi je naučio je za vreme letovanja u Grčkoj.

Lifestyle
14:00h Autor:
OVAJ BOSANAC GOVORI PREKO 70 JEZIKA I ZBOG TOGA MU SE DIVI CEO SVET: Njegova metoda učenja je veoma jednostavna
Gde je danas Bosanac koji govori preko 70 jezika?, Foto: Printscreen/youtube

Muhamed Mešić, mladić rodom iz Tuzle, pravi je fenomen, ima 39 godina, a govori više od 70 jezika. Sa samo 16 godina došao je na funkciju gradskog odbornika.

Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču. Do sada je radio u preko 20 zemalja na čak četiri kontinenta, a bio je savetnik predsednika Makedonije i savetnik gradonačelnika Tuzle.

U jednom trenutku se skrasio u Beču u Austriji, gde vodio pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.

Muahmed mešić govori preko 70 jezika
Muahmed mešić govori preko 70 jezika foto: Printscreen/ Youtube/ Muhamed Mesic

Kad je reč o poznavanju 70 jezika, od hebrejskog do jidiša, japanskog i basjkijskog, tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

"Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo - ona je najčešće glavni "krivac" za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drukčije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drukčiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drukčija kad jednu reč prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je s grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na letovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo", rekao je svojevremeno za Al Jazeeru.

“Sedeo sam u hladu i slušao kako gazdarica i njena ćerka razgovaraju o svakodnevnim stvarima. Žena je rekla svojoj ćerki na grčkom, u bukvalnom prevodu, ‘ovo je mašina za veš’. Meni je ta reč ‚mašina za veš‘ ostala kao prva u sećanju“, prisetio se Muhamed.

Perfektno govori 12 jezika, a može da razgovara na još 61 stranom jeziku
Perfektno govori 12 jezika, a može da razgovara na još 61 stranom jeziku foto: Printscreen/youtube

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspeh je neminovan”.

Muhamedu je u proseku potrebno dve to tri nedelje za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

"Znate, nekad nije dovoljno samo želeti, treba biti uporan. Tako je i kada su jezici u pitanju, kao i sve nauke. Morate da nađete način na koji najlakše i najefikasnije savladavate gradivo i, ako ste uporni, uspeh je neminovan epilog", rekao je.

Muhamed je rano počeo da čita i piše, a dok je još bio mali, bilo mu je prirodnije da piše sdesna nalevo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas beleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.

Perfektno govori 12 jezika, sa svim stručnim terminim ai izrazima, a razgovor može da vodi na još 61 jeziku sveta.

“Prema nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro“, skroman je Muhamed.

Muhamed je osnovnu i srednju školu završio u Tuzli, a za vreme rata je često sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i iz čiste radoznalosti, pokupio nekoliko reči na švedskom, urdu i norveškom.

Na početku studiranja privlačile su ga nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, a najbliža mesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč, a on se ipak odlučio za ovaj drugi grad.

Kako sam završio građevinsku školu, radim u građevinskoj kompaniji, a kako sam završio pravo, obavljam posao pravnika. S obzirom na to da veoma volim jezike i volim da putujem, da upoznajem ljude, druge kulture i zemlje, ovo je idealan angažman za mene. Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke... Ali ne žalim.”, rekao je Mešić.

Kroz svoj posao pokrivao je veliku regiju koja se prostire od Švajcarske do Turske, pa je često poslom bio u Češkoj, Italiji, Grčkoj ili Mađarskoj. Muhamed je danas rukovodilac u jednoj velikoj građevinskoj firmi iz Austrije i trenutno živi u Beču.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs