ZASADI DRVO

OVO JE PROIZVODNJA BUDUĆNOSTI: Otkrivamo kako do subvencija, koji su koraci u proizvodnji i gde da plasirate proizvode

Osim dobro poznatih razloga koji bi trebalo nekoga da motivišu da se bavi organskom proizvodnjom, a to je zdravlje, nije zanemarljiva ni procena da će ovaj vid proizvodnje u narednim godinama tek doživljavati svoju ekspanziju

Lifestyle
13:20h Autor:
OVO JE PROIZVODNJA BUDUĆNOSTI: Otkrivamo kako do subvencija, koji su koraci u proizvodnji i gde da plasirate proizvode
Foto: Printscreen Youtube / Zasadi drvo

Organska proizvodnja svakako spada u održivu i zelenu profesiju koja ide ruku pod ruku sa očuvanjem našeg, ali i zdravlja planete. Zato smo se posle promovisanja i popularizacije zelenih zanimanja i šumarstva kao struke tokom proše godine, ovoga puta, fokus stavili na organsku proizvodnju koja je iz godine u godinu sve zastupljenija.

U okviru Profesije budućnosti, čija je tema organska proizvodnja, pokušali smo da damo konkretne odgovore na važna pitanja i pojednostavimo korake od samog starta proizvodnje.

Osim dobro poznatih razloga koji bi trebalo nekoga da motivišu da se bavi organskom proizvodnjom, a to je zdravlje, nije zanemarljiva ni procena da će ovaj vid proizvodnje u narednim godinama tek doživljavati svoju ekspanziju. Koliko je, zapravo, ovaj vid proizvodnje profitabilan, možda najbolje ilustruje podatak da je 2014. izvoz organske proizvodnje bio 3,7 miliona dolara, dok je danas čak 65 miliona.

Takođe, postupci za dobijanje subvencija sada su znatno pojednostavjeni, dok je budžet za subvencije za organsku proizvodnju sve veći, pa tako za 2022. godinu iznosi 380 miliona. Konkretno, po hektaru poljoprivrednog zemljišta konvencionalne proizvodnje dobijete 4.000 dinara godišnje od države, dok za organsku dobijete čak 25.500 dinara.

Zato ne propustite priliku da saznate sve što vas je zanimalo - od starta do pasmana, ali i pristupačnih proizvoda, možete čuti iz prve ruke od stručnjaka, kao i direktno od samih proizvođača.

Ako želimo da živimo zdravo, moramo nanacionalnoj osnovi zajedno (i proizvođači i kupci) da radimo na podizanju svestik o značaju organske industrije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs