STRAŠNO

PRAVILA SEKTE HARE KRIŠNA: Zbog OVOG VEROVANJA jedno dete u Hrvatskoj je izgubilo život!

Hrvatska je zgrožena zbog roditelja koji, na nagovor sekte, nisu pomogli svom bolesnom sinu, nisu ga vodili u bolnicu, pa je dete preminulo

Lifestyle
Autor:
PRAVILA SEKTE HARE KRIŠNA: Zbog OVOG VEROVANJA jedno dete u Hrvatskoj je izgubilo život!
Foto: Profimedia

Hinduistička sekta koja je nastala u 17. veku, a modernu verziju osmislio je i popularizirao Bhaktivedanta Swami Prabhupada koji je 60-ih godina prošlog veka došao iz Indije u Ameriku gde je počeo propovedati i okupljati ljude. Pokret se proširio celim svetom i Hare Krišna sada deluje u više od 70 zemalja.

Puni naziv pokreta je Međunarodno društvo za svesnost Krišne ili Boga, a popularni naziv Hare Krišna ujedno je i mantra koju sledbenici ponavljaju. Veruju da će upornim ponavljanjem svete mantre osloboditi svoje duše i približiti se bogu. Svoja verovanja temelje na hinduizmu i vedskim zapisima, a veruju u Krišnu - vrhovnog boga.

Unutar organizacije imaju kompleksne odnose, rituale i hijerarhiju, ali svi članovi pokreta žive i po strogim pravilima. Klone se poroka poput alkohola, kocke, cigareta i ne jedu meso. Strogi su i po pitanju seksualnih odnosa koji su zabranjeni izvan braka. Takođe, iako ne brane lečenje, lekove uzimaju samo u nužnim slučajevima.

Pokret je u svetu privukao i moćne i slavne osobe poput Džordža Harisona, člana Bitlsa, koji je Hare Krišni posvetio i pesmu My Sweet Lord. Ali Hare Krišna je u fokusu javnosti bila i zbog skandala koji su uključivali drogu, oružje, ali i zlostavljanje dece. Istaknuti članovi pokreta 90-ih su bili optuživani da su u školama i ašramima zlostavljali decu nakon čega je pokret izgubio mnogo sledbenika.

*****

Ovih dana Hrvatska bruji o roditeljima preminulog deteta koje je navodno imalo dijabetes, a roditelji su gledali kako im dete gubi kilograme, da bi na kraju preminulo zbog neadekvatnog lečenja. Prema navodima hrvatskih medija, roditelji su bili pripadnici sekte Hare Krišna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs