Prva pomoć

KAD VIDITE DA SE NEKO DAVI: Evo šta možete da uradite! OVAKO možete da spasite život drugoj osobi!

Ovih dana smo preplavljeni informacijama o nekoliko smrti davljenjem. Ako se nađete u prilici da vidite osobu koja se davi, evo šta možete da uradite

Lifestyle
14:03h Autor:
KAD VIDITE DA SE NEKO DAVI: Evo šta možete da uradite! OVAKO možete da spasite život drugoj osobi!
Foto: Shutterstock

Ako vidite kako se neko davi, najbolje bi bilo da skrenete pažnju spasiocu. Ako spasilaca nema u blizini, probajte da izvučete osobu koja se davi dalje od vode.

Imajte na umu da su osobe koje se dave uplašene i da ne mogu da kontrolišu svoje pokrete. Najmanja je šansa da će vam dati ruku i dopustiti vam da ih izvučete napolje.

Verovatno će se "grabiti" za vas i na taj način vas povlačiti na dole, u vodu. Veoma je važno da tim osobama priđete s leđa i uhvatite ih ispod ruku i podignete na leđa, a zatim plivajući zajedno na leđima izađete na sigurno.

Ako je davljenih onesvešćen i uspeli ste da ga iznesete iz vode, evo šta da radite.

1. Zatražite pomoć:

Zovite spasioca, zamolite nekog da pozove hitnu pomoć ili ako nikoga nema, vi pozovite hitnu pomoć.

2. Proverite disanje davljenika

Stavite uvo pored usta i nosa osobe. Osećate li vazduh na obrazu? Pogledajte da li se prsa osobe kreću.

3. Ako osoba ne diše, proverite puls

Proveravajte puls osobe 10 sekundi.

4. Ako nema impulsa, započnite s oživljavanjem

Pažljivo postavite osobu na leđa. Za odraslu osobu ili dete stavite dlan jedne ruke na sredinu grudnog koša u liniji bradavica. Možete i da stavite jednu ruku preko druge. Za dojenče, stavite dva prsta na grudnu kost. Za odraslu osobu ili dete pritisnite najmanje rukama oko 5 centimetara. Pazite da ne pritiskate rebra. Za novorođenče pritisnite dole oko 2,5 centimetra. Nikako ne pritiskajte kraj grudne kosti. Radite samo kompresije grudnog koša, brzinom od 100-120 u minuti ili više. Neka se grudni koš potpuno podigne između guranja. Proverite da li je osoba počela da diše. Imajte na umu da ova uputstva nisu namenjena za zamenu treninga iz prve pomoći. Ako postoji stručna osoba, ili osoba koja je prošla kurs prve pomoći, dopusite joj da uradi oživljavanje.

5. Veštačko disanje

Zabacite glavu žrtve malo unazad, otvorite mu usta a zatvorite nos. Udahnite normalno i poklopite usta žrtve svojim ustima, tako da stvorite hermetički nepropusan pečat, zatim udahnite vazduh u usta žrtve. Grudni koš bi trebao da se podigne. Dajte sva udaha, a zatim 30 kompresija grudnog koša.

Nastavite ove kompresije sve dok se osoba ne osvesti ili dok ne stigne prva pomoć.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs