Od sudbine se ne može pobeći

NA PREVARU PREŽIVEO POTONUĆE TITANIKA: 6 godina kasnije, stigla ga tragična sudbina! (FOTO)

Čim se pojavila voda, Danijel je odmah krenuo ka gornjoj palubi i bio je u grupi putnika iz 3. klase koji su provalili zaključana vrata koja su bogate putnike odvajala od ostatka broda

Lifestyle
Autor:
NA PREVARU PREŽIVEO POTONUĆE TITANIKA: 6 godina kasnije, stigla ga tragična sudbina! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Japanesehelper

Mnoge od muških putnika Titanika koji su preživeli potapanje broda kasnije su optuživali da su to uradili tako što su se maskirali u žene i tako uspeli da uđu u čamce za spasavanje. Ovaj čovek je to zapravo i uradio!

Veliki snovi o životu preko Atlantika Danijel Bakli bio je sin irskog pekara koji je, kao i mnogi mladići iz njegove generacije, maštao o boljem životu u Americi. Zato je prodao sve što je imao, sakupio novac i, sa grupom prijatelja, kupio brodsku kartu za 3. klasu do Njujorka. Usud je hteo da taj brod bude baš Titanik…

Pošto mu je kabina bila u samom potpalublju blizu boka broda, Danijel je odmah osetio udarac u ledeni breg.

Odmah je znao da nešto nije u redu, ali njegovi cimeri mu nisu verovali sve dok on nije upalio svetlo pa su svi mogli da vide da se po dnu njihove palube pojavila voda.

Danijel je odmah krenuo ka gornjoj palubi i bio je u grupi putnika iz 3. klase koji su provalili zaključana vrata koja su bogate putnike odvajala od ostatka broda. Tako se našao zajedno sa stotinama drugih na palubi Titanika gde je ukrcavanje u čamce za spasavanje već uveliko teklo.

Titanik
foto: Profimedia

Žensko odelo

Šta se tačno da Danijelom dešavalo u tih nekoliko sati zna se iz svedočenja mornara H. G. Hova. On je pomagao putnicima da uđu u čamce za spasavanje kada je video jednu “naročito mišićavu ženu” kako uskače u jedan od čamaca.

Nakon što je bolje pogledao video je da je reč o muškarcu u haljini i sa maramom preko glave! Taj muškarac je bio Danijel Bakli!

U Baklijevoj verziji događaja, on je insistirao da nije nosio haljinu, ali nije poricao da je imao maramu preko glave.

Danijel je, prema sopstvenom svedočenju, uspeo da uđe u čamac za spasavanje, ali je onda jedan od mornara u sve putnike uperio pištolj i naredio svim muškarcima iz čamca da izađu. Danijel je pokušao da se sakrije na dnu čamca, a jedna žena je kako bi mu pomogla preko njega bacila maramu zbog koje je izgledao kao žena.

Danijel je tako postao jedan od retkih putnika iz 3. klase koji su preživeli katastrofu.

Sudbina se osvetila?

Nakon što je stigao u Ameriku, Danijel je radio u hotelu na Menhetnu. Po ulasku Amerike u Prvi svetski rat 1917. godine pridružio se vojsci. Bio je u 69 puku sastavljenom uglavnom od Amerikanaca poreklom iz Irske.

Oktobra 1918. godine Danijela je ubio nemački snajperista dok je pomagao u iznošenju ranjenica na francuskom delu fronta. Sahranjen je u Francuskoj, ali su njegovi ostai nakon rata preneti u rodnu Irsku 1919. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs