ZLO U TELU ČOVEKA

Ovakvo zlo se ne rađa: Monstruozni zločini ovog čoveka šokirali su svet, a njegove poslednje reči sledile su sve!(VIDEO)

Čak i u mračnom svetu serijskih ubica i silovatelja neka imena izazivaju naročitu jezi u mučninu. Jedno od tih imena je Karl Panzram, a priča o njemu saga je o ubistvima, zličinima i mučenjima od kojih većini ljudi pripadne muka.

Lifestyle
Autor:
Ovakvo zlo se ne rađa: Monstruozni zločini ovog čoveka šokirali su svet, a njegove poslednje reči sledile su sve!(VIDEO)
Foto: Printscreen/YouTube

Karl Panzram – istetovirani, 1,80 metara visok muškarac, sa hladnim, sivim očima, 1920. godine našao se na brodu koji je plovio ka Angoli, da bi radio kao pomorski trgovac. Po dolasku u mesto Lobito Baj, angažovao je nekoliko lokalnih vodiča za navodnu ekspediciju lova na krokodile.

Ali, Panzram je zapravo imao nešto drugo na pameti. Na pola puta, redom je pucao u svakog člana, a potom je njihovim leševima nahranio krokodile koji su vrebali u obližnjoj reci.

To je samo jedan u nizu monstruoznih zločina ovog čoveka, jednog od najpoznatjijih serijskih ubica u istoriji.

"Za života ubio sam 21 čoveka, počinio sam na hiljade provala, pljački, palio sam i rušio objekte, silovao preko 1000 mladih dečaka i devojčica. Nije mi nimalo žao zbog stvari koje sam uradio. Mrzim čitav ljudski rod, uključujući i sebe", napisao je Panzram u svojoj autobiografiji koju je napisao dok je bio iza rešetaka.

Čovek koji je mrzeo ljudski rod

Stručnjaci koji su istraživali njegov profil i ličnost, istakli su da koren njegovog zla i sadizma potiče još iz najranijeg detinjstva. Panzram je rođen u velikoj, siromašnoj porodici u Minesoti, a otac ih je napustio kada je imao osam godina. Još tada je krao i pljačkao komšijske kuće.

Ubrzo je poslat u lokalnu školu, koja je postala ozloglašena po "Kući za slikare", mestu gde su se neposlušni učenici kažnjavali batinama, a bilo je priča i o silovanju. Takav naziv imala je jer su deca u nju ulazila neozleđenog tela, a izlazila bi "išarana" modricama i ogrebotinama. Na kraju, Karl je spalio ovo mesto.

Sledeće godine proveo je zavšavajući srednju školu, a potom je spavao na teretnim vozovima, usput se baveći provalama i pljačkama. Tokom jedne vožnje u vagonu ga je silovala grupa beskućnika, a on je istakao da ga je to načinilo "tužnijim i bolesnijim dečakom, ali mudirjim nego ikad".

Tada počinje njegov "krvavi" put – tokom 1915. godine Panzram je putovao kroz Sjedinjene Američke Države, spaljivajući i uništavajući kuće, lokale i zgrade, a usput je i silovao bezbroj mladih dečaka i devojčica. Kasnije je rekao da je silovao ne zato što je imao potrebu za tim, već jer je želeo da ponizi svoju žrtvu i pokaže joj da je dominantan.

Panzram je više puta završavao iza rešetaka, ali ne zbog svojih brutalnih zločina, koji su ostajali nepovezani sa njim, već zbog provala, nasilništva i lopovluka. U zatvoru su čuvari bili brutalni prema njemu – držali su ga u samici danima, hranili ga bubašvabama, tukli nemilosredno, što je u njemu pojačavalo i hranilo mržnju. Uvek je uspevao da pobegne iz zatvora, a u "pauzama" između robijanja uspevao je da počini jeziva ubistva.

Pun besa do kraja

Prvo masovno ubistvo počinio je 1918. godine kada je unajmio mornare da rade na njegovoj jahti (koju je kupio od ukradenog novca). Opio ih je alkoholom, a zatim je pucao u svih 10. Priznao je i da je hladnokrvno ubio i silovao dva mala dečaka, a jednog od njih tukao je ogromnim kamenom do smrti.

Takođe, optužen je i da je otrovao ceo jedan gradić, jer je vodu zatrovao arsenikom. U zatvoru je gvozdenom šipkom polomio glavu čoveku zaduženom za pranje veša. Osuđen je na smrt, a obešen je u septembru 1930. godine.

"Voleo bih da čitav ljudski rod ima jedan vrat i da stavim moje ruke oko njega", rekao je neposredno pred smrt.

U zatvoru je sklopio neobično prijateljstvo sa stražarem Henrijem Leserom, na čiji je nagovor napisao autobiografiju, koja je objavljena tek 1970. godine.

"Bio je neverovatan pisac. Zapanjen sam njegovom inteligencijom i stvarima za koje je bio sposoban", rekao je Džon Borovski, koji je režirao dokumentarac o Panzramu.

Kada ga je "dželat" pitao za poslednje reči, Panzram je rekao:

"Požuri kopile, jedno. Ja bih mogao da ubijem 10 ljudi, dok se ti zaje*avaš!"

Sahranjen je na zatvorskom groblju, a njegov grob je obeležen samo brojem koji je nosio tokom robije - 31614.

Jednom rečju - čovek (ili je bar tako izgledao) od koga vam se ledi krv u žilama...

U filmu "Killer, A Journal Of Murder" koji je snimljen 1995, a koji svedoči o zverskim zločinima i surovoj prirodi Karla Panzrama, glavnu ulogu - lik mostruoznog ubice tumači Džejms Vuds.

(Stil.kurir.rs/Istorijski zabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs