mudar savet

Vladika Nikolaj Velimirović o Noći veštica: Ovo je odricanje od Gospoda i naše svete pravoslavne vere!


U današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Noć veštica obična, bezazlena zabava

Lifestyle
Autor:
Vladika Nikolaj Velimirović o Noći veštica: Ovo je odricanje od Gospoda i naše svete pravoslavne vere!
Foto: Wikipedia

U proteklih mesec dana sve nas u spoljnjem svetu podseća da se bliži praznik Noć veštica: deca u školama uveliko crtaju bundeve, veštice i slepe miševe, roditelji razmišljaju kako da nabave ili sašiju idealni kostim u kojem će njihova deca ići po kućama i tražiti slatkiše "plašeći" komšije ("trick or treat"), iz izloga nam se keze i cere likovi vampira, vukodlaka i raznih demona, koji ponekad izgledaju "simpatično" - šaljivo, a ponekad uznemirujuće.

Mnogi će od nas pristati da povedu svoju decu "trick or treating" uveče 31. oktobra, kad zađe sunce, iako nam je taj običaj potpuno stran i u najmanju ruku čudan.

Mnogi će, u želji da se njihova deca ne razlikuju od ostalih, učestvovati u ovom prazniku, pravdajući se da je sve to samo zabava za decu i da tu nema nikakvog dubljeg značenja.

Vladika Nikolaj svim majkama: Uvek imaj na umu ovo troje!

foto: Profimedia

A evo šta je zapravo pozadina praznika Noći veštica:

Ovaj običaj ima svoje poreklo među paganskim keltskim narodima u Irskoj, Britaniji i severnoj Francuskoj. Oni su verovali da se život rađa iz smrti, pa su za početak svoje nove godine uzimali kraj jeseni, kad priroda umire i kada, prema njihovomverovanju, počinje vreme mraka, raspadanja i smrti. Toga dana su gasili vatru na svojim domaćim ognjištima i svuda je vladao mrak.

Prema paganskom keltskom predanju, duše umrlih bi potpuno pripale vlasti boga Samhaina, kneza smrti, koga je valjalo umilostiviti žrtvoprinošenjem na dan nove godine, a Samhain bi dozvoljavao da toga dana duše umrlih posećuju domove svojih porodica. Otuda običaj "maskiranja" u kosture, duhove, veštice i demone.

Na taj način bi živi stupali u "mističnu" zajednicu sa umrlima, kroz čin podražavanja mrtvih i tumaranja po mraku. Prema verovanju, duše mrtvih koje bi dolazile u "posetu" bile su iznurene glađu i molile su za hranu, pa ih je valjalo nahraniti – otuda običaj zvani "trick or treat". Ukoliko neko od živih ne bi ugostio (treat) duše umrlih, stigla bih ih osveta (trick) boga Samhaina.

foto: Shutterstock

U vreme kada su ovi narodi primili hrišćanstvo i kada su zaista bili pravoslavni, tadašnja Crkva je ustanovila praznik "Svih Svetih" 1. novembra (na istoku se taj praznik slavi drugog datuma) upravo da bi se istrebio ovaj okultistički običaj, a noć uoči praznika Svih Svetih (All Hallows eve) služilo se svenoćno bdenje.

Međutim, oni koji su ostali u paganstvu i okultizmu reagovali su tako što su pojačali svoje opasne rituale, tako da je noć uoči hrišćanskog praznika postala noć veštica, vradžbina, prizivanja zlih duhova i demona i drugih okultističkih radnji. Čak je dolazilo i do krađe i skrnavljenja sveštenih predmeta. Tako je propao pokušaj zapadne crkve da se suprotstavi ovom paganskom običaju.

Ovde je samo ukratko objašnjeno poreklo i značenje praznika Noć veštica.

Jasno je da mi, pravoslovni hrišćani ne možemo i ne smemo učestvovati u ovakvoj idolopokloničkoj svetkovini na bilo kom nivou (makar to bila "samo" zabava za decu), jer to direktno predstavlja odricanje od Gospoda i naše svete pravoslavne vere.

Jer, ako pristanemo da svoju decu maskiramo i pustimo ih da idu po mraku i mole za slatkiše, mi time svojevoljno pristajemo na zajednicu sa mrtvima, čiji bog nije keltsko božanstvo Samhain, već sam Sotona, knez zla, a slatkiši (treats) koje budu dobili neće predstavljati bezazleni poklon deci, već prinos samome đavolu.

Podsetimo se samo da su naši preci, hrišćani iz najranijih vekova, pre birali telesnu smrt u najgorim mukama nego što bi pristali da prinesu žrtvu idolima i time se odreknu Hrista Boga našeg, koji nam je zapovedio: Nemoj imati drugih bogova osim mene.

U današnjem duhovno ubogaljenom svetu vlada teška čamotinja i lenjost, pri čemu je lako ubediti gotovo svakoga da je poreklo ovakvih praznika beznačajno i da je Noć veštica obična, bezazlena zabava.

Iza ovakve tvrdnje nalazi se ateizam, udaljavanje od vere i svojih korena, negacija postojanja kako Boga, tako i đavola. Naša Sveta Crkva nas uči da je jedino Bog sudija svim našim delima, a da našim delima služimo ili Gospodu, ili Sotoni, te da niko ne može služiti dva gospodara.

Zato, umesto da "ugasimo vatru na domaćem ognjištu", toga dana upalimo kandilo pred slavskom ikonom, pomolimo se Gospodu, da nam poda hrabrosti da budemo i ostanemo drugačiji, da nas obdari snagom da ustrajemo na Njegovom putu i da nas izbavi od Lukavoga."

Vladika Nikolaj Velimirović

Pismo majke osnovnoj školi koja je uvela obaveznu proslavu Noći veštica: Srbija ne prestaje da bruji o ovome!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs