izbegavajte ih u širokom luku

Najčešće poštapalice u srpskom jeziku koje kvare govor: Evo kako da se rešite iritantnih fraza!

Poštapalice koje ponavljamo bezbroj puta u rečenici često znaju da "paraju uši" sagovorniku

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Gotovo da nema osobe koja u svakodnevnom govoru ne koristi razne vrste poštapalica.

Srbi imaju i neke najpopularnije poštapalice, kojima sebi kupuju vreme u govoru, dok se ne sete sledeće reči koju žele da izgovore.

 

O poštapalicama, načinima da ih izbacite iz govora, ali i o onoj napopularnijoj govori dr Marina Nikolić, urednica sajta “Jezikofil”.


Dakle”, “brate” i ono čuveno “znači” pomene se i po nekoliko puta u istoj rečenici, a sagovornik vrlo brzo stiče utisak da baratate sa jako malim fondom reči. Hajde, najpre da definišemo šta su to poštapalice.


Poštapalice su leksičko-stilske greške koje nastaju upotrebom reči ili fraza koje su u govoru nepotrebne, te samo opterećuju i kvare tekst. Njih čine reči koje imaju značenje, ali se ono izgubilo u korist upotrebe, tako da poštapalice u stvari ne predstavljaju ništa drugo do skup glasova lišen značenja, koji služi kao pauza u govoru, što ostavlja nekoliko sekundi za razmišljanje”, kaže dr Nikolić za “B92“.

 

Vala, more i bre: Evo šta zapravo znače ove reči i kako su dospele u naš jezik!

foto: Shutterstock

Rezultati nedavne studije Univerziteta Arizona pokazali su da se poštapalice poput “naravno“, “stvarno“, “zapravo“, “neverovatno“ najviše koriste kada smo pod stresom, te da predstavljaju govorni obrazac kod napetosti.

 

“Svakako da i stres može biti uzročnik pojave poštapalica u nečijem govoru. Kada javno govorimo, pod adrenalinom smo, srce ubrzano radi, dah je plići, moguća i česta je trema, što sve zajedno može imati za posledicu zamuckivanje, nepovezan i isprekidan govor, koji pokušavamo da povežemo i učinimo tečnim upravo poštapalicama i fraziranjem. Istraživanja su pokazala da se se stresne situacije ispoljavaju i neverbalno i jezički.”

 

Pošto je većina nas žrtva neke poštapalice, postavlja se pitanje koji je najbolji način da ih se rešimo?

 

”’Znači’ je svakako najfrekventnija, uz ‘ovaj’ i ‘mislim’. U javnom govoru apsolutno treba izbegavati ‘bre’ ili ‘brate’, a truditi se izbegavati ‘znači’, ‘ovaj’, ‘kako da kažem’…

 

Preporuka za njihovo otklanjanje je sporije govoriti, disati duboko, a u osnovi jeste bogaćenje sopstvenog rečnika, koje se postiže čitanjem i vežbom. Jedan od saveta može biti i snimanje sopstvenog govora, što nam omogućava da lakše uočimo svoje greške”

 

Dr Marina Nikolić izdvojila je desetak poštapalica koje se najviše koriste u svakodnevnom srpskom jeziku, koje nisu strane ni intelektualcima.

 

”Najfrekventnije poštapalice u svakodnevnom govoru jesu ‘znači’, ‘ovaj’, ‘znaš’, ‘shvataš’, ‘kako da kažem’, ‘kako se zove’, ‘ono kao’ ili samo ‘kao’, ‘u svakom slučaju’, ‘kaže’ – u prepričavanju tuđeg govora, ‘bre’ – kao dijalekatska i ekspresivna poštapalica, ‘brate’ – kao žargonska. S druge strane u govoru intelektualaca javlja se najčešće ‘ustvari’, ‘zapravo’, ‘svakako’, ‘u svakom pogledu’ , ‘takođe’ i tako dalje.”

 

Neobična svetlost obasjala grob patrijarha Pavla: Narod se u čudu krsti i moli za ozdravljenje!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...