iSTORIJA

Ni rođena majka ga nije volela: Toliko gnusne zločine je uradio da su ga zvali zajedničkim neprijateljom čovečanstva!

On jednostavno nije znao kako da se zaustavi

Lifestyle
Autor:
Foto: Wikipedija

Karakala je bio car Rimskog carstva od 211. do 217. godine. Rođen je kao sin cara Septimija Severa i imao ime Marko Aurelije Antonin, ali je kasnije dobio nadimak Karakala po dugačkoj galskoj tunici koju je nosio, i sa njim je ušao u istoriju.

Septimije Sever imao je još jednog, mlađeg sina – Publija Septimija Geta. Krajnje naivno, car je očekivao da će njegova deca sarađivati i obojicu ih je proglasio savladarima. Kako to obično biva, što ih je otac više terao da zajedno rade, to su se njih dvojica više mrzeli.

Nakon smrti Septimija Seveta 211. godine situacija je postala još gora! Priča kaže da su braća-carevi na kraju čak i podelili vladarsku palatu na pola, kako ne bi morali da dele prostorije.

A onda je Karakuli i to dosadilo!

Najnemoralniji čin u carstvu punom nemorala

Braća su nameravala da podele carstvo na dva dela i vladaju odvojeno, ali ih je majka ubedila da to ne učine. Ona je pokušala i da ih pomiri i u tome je, samo privremeno, uspela.

A onda je Karakala, u jednom od najnemoralnijih činova u istoriji, pozvao Getu na razgovore o primirju, sa majkom kao svedokom, i ubio brata naočigled majke! Geta je preminuo u njenom naručju.

Zvanični istorijski spisi pominju neke “atentatore” koji su imali nameru da ih obojicu ubiju, ali se u Rimu znalo da je Karakala sve izmislio kako bi imao tron samo za sebe, piše portal Listverse.com.

Karakala je potom krenuo da ubija sve bratovljeve pristalice i naredio da se Getino ime izbriše sa svih javnih natpisa. Zabranio je čak i sećanje na brata. Kao žrtva Karakaline svireposti pao je i pravnik Papijen koji je odbio da prizna ubistvo Gete kao pravedno.

Karakala je ubio i svoju bivšu ženu Fulviju Plautilu, tasta Gaja Fulvija Plaucijana i decu koju je imao sa Plautilom.

Voleli su ga samo vojnici

Otac je Karakala na samrti posavetovao da “vojnike učini bogatim, a sve druge ljude siromašnim”. Bilo je to upravo ono što je novi rimski car sproveo u delo!

Tokom svoje vladavine Karakala je podigao platu legionarima i vojnicima je dodeljivao druge beneficije. Svi ostali koji bi se usuđivali da ga kritikuju uglavnom su bili surovo kažnjavani.

U istoriji je upamćen kao vladar koji je omogućio svim stanovnicima carstva da se nazovu građanima Rima, ali je manje poznato da to nije učinio iz bilo kakve ljubavi već kako bi prikupio više poreza od kojeg je plaćao vojnike.

Karakala nije imao popularnost ni u jednom sloju društva izuzev u vojsci. Neprijatelji su ga toliko prezirali, da ga je istoričar Edvard Gibon nazvao “zajedničkim neprijateljem čovečanstva”. Na kraju, čak ni vojska nije mogla da ga spase. Dok je putovao iz Edese da bi započeo rat sa Parćanima bio je ubijen 8. aprila 217. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...