NESVAKIDAŠNJE

Apoteka koja leči dušu i slomljena srca: Na ovom neobičnom mestu će vam umesto leka za bolove prepisati pesmu!

Stres, slomljeno srce ili iscrpljenosti, sve se to leči na ovom jedinstvenom mestu na svetu

Lifestyle
14:42h Autor:
Apoteka koja leči dušu i slomljena srca: Na ovom neobičnom mestu će vam umesto leka za bolove prepisati pesmu!
Foto: Shuterstock

U malom britanskom gradu Šorpšajeru pesnikinja Debora Alma odlučila je da otvori pesničku apoteku, jer veruje da u slučaju duševnih problema nijedan lek nije ni do kolena – pesmi. Njena apoteka izdaje pesme na recept, piše nationalgeographic.rs

Ona je godinama obilazila škole i brojne događaje gde je ljudima prepisivala pesme, ali je rešila da se stacionira na jednom mestu i otvori pravu apoteku koja leči dušu.

Na ovaj korak se odlučila uz podršku svog partnera, takođe pesnika Džejsona Šerdoma.

U apoteci knjige je organizovala prema raspoloženjima, tačnije emocionalnim problemima protiv kojih pomažu, poput stresa, slomljenog srca ili iscrpljenosti.

Ako ne ide po planu, ide po sudbini: Najbolje stvari u životu se događaju kad se najmanje nadamo!

U apoteci nudi i poetske konsultacije, na kojima "pacijentima" postavlja pažljivo osmišljena pitanja pa im kao lek – prepisuje pesmu, a njena ideja je zasad naišla na odlične kritike meštana malog britanskog grada.

"Mislim da je posebna vrsta veštine izabrati pravu pesmu za neku osobu nakon što s njom porazgovarate i malo je upoznate", rekla je Alma.

Nakon dugogodišnjeg rada sa ljudima koji pate od demencije je rešila da se upusti u ovajprojekat. Ona kaže da su tim ljudima, upravo pesme pomagale u poboljšanju zdravstvenog stanja.

"Primetila sam kako poezija može sasvim promeniti nečije raspoloženje i kako ljudi odjednom počnu jako pažljivo da slušaju", kaže ona.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs