Priznajem

Odlučila sam: Neću više da budem superžena!

Mnoge smatraju da bi svuda trebale dati sve od sebe, pretvarajući se istovremeno u superžene, pa čak i u polubogove

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Još uvek postoji ogromna razlika između muškaraca i žena. Vrlo često se takva nejednakost maskira - čak je i ne primećujemo, ona je tako organski uklopljena u našu kulturu. 

 

Ponekad to podržavaju i same žene. Na primer, mnogi smatraju da bi svuda trebali dati sve od sebe, pretvarajući se istovremeno u super ženu, pa čak i u polubogove.

 

Dakle, naša kuća treba da bude u savršenom redu, deca treba da budu savršeno vaspitana (po pravilima muža, svekrve, šire i uže rodbine, komšiluka), moramo ostati lepi, bez bora i sala, sa savršenim noktima, kosom i garderobom.

 

Naravno, trebamo i raditi, jer nije više moderno biti domaćica. Iskreno verujemo da ćemo, ako prestanemo da radimo postati predmet osude drugih žena kojima je teško razumeti zašto smo odlučile da živimo drugačije, iako nismo bile prisiljene na to.

 

Štaviše, ako ne ispunimo svoje "dužnosti", uskoro ćemo osetiti lagani pritisak u vidu pitanja koji na prvi pogled deluje bezazleno, ali u stvari kritikuje: "Ne radite?"; "Šaljete dete u vrtić, a vi ne radite?"; "Ne oblačite se kao ranije, zar ne?"

 

Ne želim više biti superžena

 

Ne. I to kažem glasno i jasno. Neću više da igram ovu ulogu. Svako ima granicu. Nemoguće je tiho podneti i ispuniti sve ono što se od nas očekuje, čak i uraditi to savršeno. 

 

Svi su skloni greškama. Neke stvari radimo dobro ili vrlo dobro, ali izgleda da se sa kritikom i očekivanjima okoline nosimo izuzetno loše. Glavna stvar ovde je ne dozvoliti sebi da podlegnete pritisku okoline ili odgovornostima koje svet želi da nas "nagradi". I definitivno ne bismo želeli da potcenimo sebe zbog nemogućnosti postizanja savršenstva, jer ćemo se u suprotnom uvek osećati inferiorno.

 

Koliko je zaista važno svetu, životu i ovom univerzumu da promenite svoju frizuru? Šta se može dogoditi ako prestanete da radite ili studirate jer to vreme želite da provedete sa svojom decom? Ali šta ako, naprotiv, dajemo prednost radu i korišćenju usluga vrtića? Zašto svet mora stalno da se meša u ono što žena radi?

 

Kako prestati biti savršena žena?

 

Pre svega sagledajte nivo svog samopoštovanja. Žena se po pravilu stalno potcenjuje,  zbog ideje o svojoj ulozi u društvu koje su dobile odmah po rođenju.

 

Često je ta dodeljena uloga suprotna ženinim planovima za život i to odmah postaje izvor frustracije i anksioznosti.

 

Žena ima osećaj da treba da bude bolja: kao radnica, kao majka, ljubavnica... 

 

A ako se ovi zahtevi koje nam nameće spoljni svet ispostave kao nedostižni, osećamo se kao promašaj!

 

Razmislite o tome: svaki puta kada ne osetite ponos zbog dobro odrađenog posla, vi smanjujete nivo sopstvenog samopoštovanja.

 

Nikad ne radite ono što ne želite jer žudite za tim da vam neko kaže "Bravo!"

To "bravo" vam neće pomoći da se odmorite, da ozdravite, da budete svoji... Uostalom,  uvek će biti neko kome će smetati naši postupci, ko će nam iza leđa govoriti sve i svašta. 

 

Svet se ne može popraviti, ne može se učiniti  srećnim!

 

I na kraju, zaboravite na krivicu. Žene osećaju krivicu bukvalno za sve oko sebe: za brz povratak na posao nakon rođenja deteta, nepripremljenu večeru, nedovoljno vremena provedenog sa prijateljima, pa čak i za činjenicu da smo ponekad uspešniji od svojih muževa.

 

Niko ne treba da se oseća krivim zato što brine za sebe!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...