pokazalo istraživanje

Otkriće naučnika: Većinu gena nasleđujemo od nje, a ne od mame i tate!

Naučnici tvrde kako od mamine majke možemo da nasledimo kako temperament, tako i ukuse i emocije

Lifestyle 05.08.2019. - 15:41h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Većina gena koje nasledimo dolazi od bake sa majčine strane, otkrili su naučnici.

 

Alehandro Jodorovski, čileanski esejista objasnio je kako uticaj bake po maminoj strani ključan, te može da preskoći generaciju i pređe direktno od bake na unuke.


Čak i ako ne provodite mnogo vremena sa svojom bakom po majci, veza između vas nikada ne prestaje.

 

On naglašava kako je od sve ostale rodbine,  upravo ona najodgovornija za nasledstvo gena. U proseku delimo 25 odsto DNK sa našim dedama i babama.


Pričala mi moja baka: Evo šta radi dobra majka!

foto: Shutterstock

Istraživanje sa Univerziteta Kembridž pokazalo je neverovatnu povezanost sa maminom majkom zbog X-kromosoma. Dakle, bake sa mamine strane prebacuju 25 odsto svojih gena unucima, što im omogućava da naslede njene gene.

 

Bake po ocu prenose svoje X-kromosome samo na svoje ženske unuke, ali ne i na muške. Dok baka po ocu ima 50 odsto X-vezanosti za ženske unuke, oni su 0 0 odsto X-povezani sa muškim unucima.

 

Deca možda izgledaju baš kao baka, ali čak i kad to nije slučaj, na njima će uvek biti bakin trag: rupice na obrazima, osmeh, boja očiju, pokreti, način hodanja. Takođe, ponekad nasleđuju strukturu kostiju, mišiće ili čak genetske bolesti od svojih deka i baka.

foto: Shutterstock


Takođe, nasleđuju emocionalna iskustva svojih baka po majci. Emocije koje je baka osećala dok je bila trudna sa svojom ćerkom mogu se preneti na njene buduće unuke jer se ta informacija može zabeležiti u DNK i ostati tamo čak i ako preskače generaciju.

 

Baka po majci: Zašto nam je obeležila detinjstvo i zašto nas više voli od očeve majke!

 

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...