Neurolozi kažu

Smirenje i sreća će sigurno doći: Ali tek kada OVO izbacite iz svog života!

Bizarna verzija zakona privlačnosti

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Naš mozak nije u stanju baš sve da podeli na dobro i loše. Ali zato mu savršeno ide prilagođavanje na nove uslove. Baš to prilagođavanje pomaže da se stvore novi modeli razmišljanja i ponašanja.

Kada pokušavate da naučite novu, korisnu veštinu, pokreće se pozitivan razvojni ciklus. Kada radite nešto manje lepo ili manje dobro, pokreće se začarani krug.

Ovo je zapravo bizarna verzija zakona privlačnosti: konstantno kukanje učiniće vas atraktivnijim za još situacija zbog kojih ćete moći ponovo da kukate i žalite se.

Ako se konstantno žalite, veremenom će vaš pozitivni pogled postati negativan. Kukanje će postati vaše uobičajeno ponašanje. To je razlog zbog kojeg neki ljudi uvek u svemu traže nešto što ne valja. Sebe zovu perfekcionistima, ističu da imaju visoke standarde, ali zapravo je istina da u životu nisu imali ni radili ništa drugo, do učili da se žale.

Možda tim kukanjem oni nekada ponešto postignu, ali žaljenje generalno ne može nikome da pomogne.

Kada ste ljuti, frustrirani, razočarani i tako dalje, razmišljate kako da se rešite negativnih osećanja. Nauka veruje da konstantno gunđanje čini da se osećate lošije, a ne bolje. Zato ne izbacujte negativne emocije kroz kukanje i gunđanje, već pronađite neki drugi način.

5 stvari koje TREBA držati u kući: Ovi predmeti sve negativno pretvaraju u pozitivno!

foto: Shutterstock

I naučne studije su potkrepile ove tvrdnje.

"Učesnici ne samo da su bili lošije raspoloženi i osetili nedostatak motivacije i ponosa kada je u pianju posao, već su ostali u depresivnom raspoloženju i narednog jutra i popodneva", kažu naučnici.

Šta god da vam se u životu depava, zapamtite - vaša reakcija na svaku situaciju je vaš izbor. Ako vam se desi nešto loše, vi birate kako ćete da reagujete na to. Ovakav način razmišljanja je ujedno i osnovna ideja stoicizma:

Ne možeš da kontrolišeš sve što se dešava, ali možeš da odlučiš kako ćeš da reaguješ povodom toga.

Sledeći put kada stvari krenu po zlu, ne trošite vreme na kukanje. Uložite sav svoj napor u rešenje te situacije. Razmislite šta ćete sledeći put uraditi, ili šta nećete.

Kao i sve drugo, i ovo može da se uvežba! Vremenom, vaš pogled na svet postaće pozitivniji, a sa njim će doći i mir i sreća.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs