PItanje dostojanstva

Hrišćanska poniznost: Šta ovaj termin zapravo znači - nema veze s poniženjem!

Arhimandrit Rafael pomaže nam da pravilno razumemo razliku

Lifestyle
14:15h Autor:
Foto: Profimedia

Koncept hrišćanske poniznosti najčešće se pogrešno tumači, odnosno većina ljudi smatra da je to to nešto što ih ponižava i uništava njihovo dostojanstvo.

Arhimandrit Rafael pomaže nam da pravilno razumemo razliku između hrišćanske poniznosti i poniženja i da ovaj termin u nama ne izaziva ogorčenost i tugu:

 

Hrišćanska poniznost je zapravo svest o nečijem grehu i sposobnost da vidite i kvalitete u toj osobi, a ne samo mane, kao i da ne osuđujete osobu, već njen greh. Sa druge strane, poniženje i gubitak dostojanstva zapravo je zavist, mržnja, loše namere, licemerje koje gajite u sebi - oni od vas samih dolaze!

 

Nikad ne zaboravite da u duhovnom smislu može da vas ponizi samo jedna osoba, a to ste zapravo vi, dok je ponašanje drugih poput grubosti, indiferentnosti, ismevanja i vređanja su bumerang koji se kad tad vrati onome ko ga je nekada bacio.

 

Najvažnije je da sačuvate svoje srce od loših emocija, a naročito od osvete. Molite se za one koji su vas uznemirili i povredili, ne govorite loše o njima, već zapamtite da je spasenje i poznanje bez iskušenja nemoguće; bol dolazi da bi otkrio šta nosimo unutra.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...