OBAVEZNO Pročitajte

Nemojte ubijati pčele u svom dvorištu: Evo zašto!

Potrebnije su nam nego što možda mislimo!

Lifestyle
Autor:
Nemojte ubijati pčele u svom dvorištu: Evo zašto!
Foto: Profimedia

Možda izgledaju kao dosadna stvorenja kojih želite da se što pre otarasite, ali ima dosta stvari koje možda ne znate o pčelama. Naročito uticaj koji oni imaju na naš život.

Glavna svrha pčela, posebno medonosnih pčela, je da pomognu u oprašivanju biljaka oko njih. Prema Odeljenju za entomologiju na Državnom univerzitetu u Pensilvaniji, oprašivači (kao što su pčele) pomažu u oplođenju biljaka, što rezultira "formiranjem semena i plodova oko semena."

Oprašivači su neophodni za tri četvrtine naših glavnih useva hrane, uključujući voće, povrće i orahe. Procenjuje se da 300.000 vrsta biljaka zahteva oprašivače. To je oko 80 do 95 posto biljnih vrsta. Bez oprašivača, broj useva koje imamo imaće ozbiljan problem. Drugi oprašivači mogu pomoći u ovom procesu, uključujući leptire, insekte i muve.

Čak i neke ptice i slepi miševi mogu biti oprašivači. Međutim, pčele različitih vrsta poznate su kao prirodni oprašivači biljaka. Nažalost, godinama je došlo do alarmantnog pada broja pčela širom sveta. Univerzitet u Vermontu objavio je studiju u kojoj se navodi da je 23% populacije divljih pčela palo u periodu između 2008. i 2013. godine.

Možda nećete moći da napravite ogromne promene na industrijskom nivou, ali kao neko ko ima sopstvenu baštu ili dvorište, postoje neki načini na koje možete pomoći da spasite pčele. Prvo, nemojte ih ubijati. Ostavite ih - potrebne su nam. Drugo, ako tražite način da ih odvratite od vašeg dvorišta, zašto ne biste izgradili ili kupili košnicu i postavili je dalje od dvorišta?

Ova košnica neće proizvesti med ili pčelinji vosak za upotrebu, ali pomaže da se pčelama pruži mesto za okupljanje. Na kraju, u vaše dvorište možete i dodati neke biljke koje pčele vole.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs