Jedna je majka

Jedina žena koju je Nikola Tesla voleo, umrla je na Vaskrs: Naučnik je bio slomljen!

Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja

Lifestyle 28.04.2019. - 09:48h Autor: Novosti/ Bizlife
Foto: Wikipedia

Georgina Đuka Tesla, majka velikana među velikanima, Nikole Tesle, imala je, govorio je njen sin, toliko spretne ruke da je ono što očima vidi, rukama mogla da stvori. Kreirala je mnoge alatke i tkala najlepše šare od vune, koju je sama prela. Umeće njenih  ruku Tesla je ovako opisao: Koliko je spretna u rukama u stanju je da napravi tri čvora na trepavici! 

 

Čak je sejala semenje, uzgajala biljke i sama razdvajala njihova vlakna. Neumorno je radila od rane zore do kasno u noć i bezmalo sva odeća i pokućstvo u kući bili su deo obrazovanja – zapisao je najveći naučnik svih vremena i čovek koji je zadužio čovečanstvo. Pletenu ličku torbicu sa kojom ga je ispratila u gimnaziju, Nikola je celog života nosio kao amajliju.

 

Baš onako kako je čuvao sve njene reči nežnosti i podrške.

 

Đuka je potekla iz svešteničke porodice, a u takvu se i udala.

 

Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja. Stub porodice Đuka nije umela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova narodnih pesama, pa i odlomke iz Njegoševog "Gorskog vijenca".

 

Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja. Kao spretna i domišljata, još od malena je pronalazila razne sprave, od beskorisnih stvari pravila korisne. Pokazivala je zavidno intelektualno umeće, ali nije imala uslove da se školuje.

 

Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, u aprilu 1892. godine. Bog joj je uslišio poslednju želju, videla je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.

 

Đuka je bila jedina žena koju je Nikola Tesla voleo i kojoj je beskrajno verovao.

 

Danas se prisećamo njegovih mudrosti:

 

1. Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.


2. Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.


3. Čovek mora da vežba umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kom pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.


4. Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.


5. Učio sam mnoge jezike, proučavao literature i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

 

6. Od svih "sila trenja", ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva "najveće zlo u svetu".


7. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov krajnji cilj je ovladavanje uma prirodom i iskorišćavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva.


8. Ako pokušam da nastavim da prekinem tok misli, osećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.


9. Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

 

 

Jedini cilj mu je bio da služi ljudskom rodu: Životni put Nikole Tesle! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...