provereno

Prigrlite svoje mane i nesavršenosti: Bićete srećniji i uspešniji!

Nepraktični standardi i nerealni prikazi na društvenim medijima dovode do toga da naša opsesija savršenošću postaje toksična!

Lifestyle
22:09h Autor:
Prigrlite svoje mane i nesavršenosti: Bićete srećniji i uspešniji!
Foto: Profimedia

Mnogo vremena provodimo radeći za svoje ciljeve, ali čak i kada dođemo do njih, često se pitamo da li smo zaista uradili dovoljno? Deo tog osećaja je nusprodukt naše moderne kulture rada, kaže socijalni psiholog Tomas Kuran.

"Mi smo naučeni da težimo savršenstvu", objašnjava on, a istraživanja pokazuju da naša očekivanja samo nastavljaju da rastu dok se sve više industrija prilagođava našoj kulturi. Nepraktični standardi i nerealni prikazi na društvenim medijima dovodi do toga da naša opsesija savršenošću postaje toksična!

"Skloni smo da perfekcionizam držimo kao obeležje vrednosti", kaže Kuran. "Nikada ne prestajemo da dovodimo u pitanje taj koncept." Prema Kuranovom istraživanju, težnja za savršenstvom zapravo može da nas zadrži u otključavanju našeg potencijala.

Da bismo uspeli, moramo prihvatiti - i slaviti - naše mane!

Evo zašto nas to može učiniti mnogo srećnijim:

To smanjuje stres zbog nerealnih očekivanja

Kada pokušamo da budemo savršeni, stavljamo se u ciklus težnje ka nerealnim standardima, i Kuran kaže da ova beskrajna petlja može da doprinese našim redovnim stresovima. "Ovo je ciklus samoporažavanja", ističe on. Uglavnom smo nezadovoljni usred dugotrajnog osećaja da nikada nismo dovoljno savršeni." "Perfekcionizam se odnosi na usavršavanje sopstvene ličnosti", dodaje on. "Ali neuspeh nije slabost."

Ovo podstiče samosažaljenje

Kultura užurbanosti podstiče nas da radimo najteže dok se posao ne završi - ali ovaj način razmišljanja može da nas učini da se osećamo još gore kada ne postignemo svoje ciljeve što brže želimo, napominje Kuran. Umesto toga, on predlaže pauziranje, priznavanje naših neuspeha i prihvatanje pozitivnog samopouzdanja u našim najsavršenijim trenucima.

Istraživači su 1989. godine otkrili da se devet odsto mladih borilo sa "socijalno propisanim perfekcionizmom", idejom da pokušavamo da ispunimo očekivanja našeg okruženja. Do 2016. ova cifra se udvostručila - a broj se nastavlja povećavati kako društveni mediji sve više prevladavaju u našim životima.

"U ovoj novoj vizuelnoj kulturi, pojavljivanje savršenstva je daleko važnije od stvarnosti", objašnjava Kuran. "Hranili smo se ovom idejom da postoji savršen život. Ako želimo da naši mladi ljudi uživaju u mentalnom, emocionalnom i psihološkom zdravlju, pozvaćemo ih da proslave radosti i lepote nesavršenosti kao normalan i prirodan deo svakodnevnog života", kaže Kuran.

Ako pauziramo malo od malih ekrana i telefona, i proslavimo pobede u stvarnom životu, možemo se odvojiti od nerealnih zamki društvenih medija i osećati se bolje po pitanju naših uspeha!

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs