Pitajte lekara

Odgovor našeg gastroenterologa: Da li smem da zatrudnim ako imam kamenčiće u žučnoj kesi?

Na pitanje naše čitateljke odgovorio je dr Rastko Radović, gastroenterolog Doma zdravlja Dr Ristić MediGroup
Saveti stručnjaka
20:32h Autor:
Odgovor našeg gastroenterologa: Da li smem da zatrudnim ako imam kamenčiće u žučnoj kesi?
Foto: Profimedia

Ukoliko vas nešto muči, postavite pitanje lekarima MediGroup-e: Doma zdravlja Bulevar, Doma zdravlja Jedro i Doma zdravlja Dr Ristić. Više o tome saznajte OVDE.

Pitanje za gastroenterologa:

Poštovani, zamolila bih za odgovor na pitanje da li smem da ostanem u drugom stanju ukoliko imam 2 kamenčića u žučnoj kesi prečnika 5 mm? Kamenčići su izgleda nastali u prethodnoj trudnoći od hormona, jer nemam problema sa sećerom i holesterolom. Kakav je savet ­ praćenje, operacija ili razbijanje kamenčića? Napomenula bih da nemam nikakvih tegoba. Otkriveno je slučajno na UZ na sistematskom.

Hvala unapred na odgovoru,Srdačan pozdrav, Ana

Odgovor našeg gastroenterologa:

Poštovana, uvek je bolje operisati žučnu kesicu pre trudnoće kako se ne bi desilo da dobijete bolove u trudnoći. Ali, ako se i desi trudnoća pre operacije - ne očajavajte: pazite na ishranu, izbegavajte masna jela, kafu, jaja i začinjeno i trebalo bi da budete dobro, mada, nažalost, nema garancija. Dobro je što niste do sada imali problema sa žučnom kesicom ali se nikad ne zna, tako da je moj savet da se žučna kesica operiše pre trudnoće ako je moguće!

Pozdrav,

dr Rastko Radović, gastroenterolog Doma zdravlja Dr Ristić MediGroup

Napomena: Odgovori lekara nisu zamena za odlazak na pregled, dijagnozu ili terapiju, niti medicnsku konsultaciju. Isključivo su informativnog karaktera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs